Made in Overijssel is een programma waarin bedrijven, de Universiteit Twente en innovatie samenkomen. In een twaalfdelige serie worden wekelijks twee UT-studenten uitgedaagd om opdrachten te vervullen bij twee bedrijven in Twente. In de meeste gevallen zijn dat spin-offs van de UT. Als de kandidaten de opdrachten goed uitvoeren, verdienen zij 750 euro.
Technische wiskundestudente Lina Baranowski en technische geneeskundestudent Wouter Potters moeten een opdracht vervullen bij technologiebedrijf BTG op het Business & Science Park in Enschede. Dit bedrijf heeft in samenwerking met de UT een installatie ontwikkeld die van biomassa olie maakt. Dat gebeurt in een ketel bij een temperatuur van 550 graden. Aan Lina en Wouter de taak zelf biomassa te maken. Terwijl Lina aanwijzingen van een laptop voorleest, stuurt ze Wouter aan, die buiten bij verschillende producten in het gras staat. Hij moet derde generatie biomassa mee naar binnen nemen, maar wat is dat? `Lina, wat moet ik doen? Ik zie maiskolven, de stelen van mais, zaagsel en houten palen. Wat moet ik meenemen?', roept Wouter wanhopig door de microfoon van zijn headset. Uiteindelijk neemt hij de zak zaagsel mee en dat blijkt de goede keuze te zijn.
`Het is voor ons spannend, wat er gaat gebeuren. Alles is geregeld bij het bedrijf, maar er kan nog van alles mis gaan. Gelukkig kiest Wouter het goede product. Als hij de maiskolven had gepakt, hadden we een probleem gehad. Die mogen absoluut niet in de ketel worden gegooid, dus in dat geval hadden we moeten ingrijpen en de opname moeten stilleggen', legt directeur Jan Eppink van Say Yeah motion media uit. Say Yeah is het productiebedrijf dat in opdracht van RTV Oost het televisieprogramma maakt.
Het lukt de twee studenten de opdracht foutloos en binnen de tijd te vervullen. Ze vliegen elkaar gillend om de hals, als blijkt dat ze zes seconden over hebben en daarmee 250 euro hebben verdiend. `Het was best lastig communiceren, als je elkaar niet ziet', verzucht een opgeluchte Lina na afloop. `Het ging sneller dan ik had gedacht. Maar wat maakt die ketel een pak herrie!', vult Wouter enthousiast aan.
De studenten zijn klaar voor de volgende opdracht. Ze stappen in de auto op weg naar Eaton in Hengelo. Wat hen bij dat bedrijf te wachten staat, is nog onduidelijk. Wel weten ze dat de samenwerking goed gaat, maar dat ze later op de dag een eindspel tégen elkaar moeten spelen, waarbij een van de kandidaten er met 750 euro vandoor gaat.
De prestaties van Lina en Wouter zijn begin oktober te zien in de derde of vierde aflevering van Made in Overijssel. Dat programma wordt zoals gezegd vanaf 24 september elke woensdag uitgezonden op RTV Oost.
![]() |
UT-studenten Lina Baranowski en Wouter Potters in actie tijdens de opnames voor het televisieprogramma Made in Overijssel. Foto: Arjan Reef |