![]() |
De diëtisten Paula Kuipers (links) en Marike ten Oever. Foto: Gijs van Ouwerkerk. |
Aan de populariteit van de boeken van Sonja Bakker en de vele televisieprogramma's over afvallen valt op te merken dat de belangstelling voor diëten onverminderd groot blijft. Dat is op zich niet zo vreemd, want bijna de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Over de fysieke gesteldheid van de UT-bevolking zijn de twee diëtisten positief. `Wat mij opvalt, is dat UT-medewerkers heel erg bezig zijn met hun gezondheid. Ze letten op wat ze eten en hebben het gevoel dat ze het goed doen', constateert Marike ten Oever. Haar collega stelt dat ook studenten over het algemeen gezond leven en gelet op het aantal sportvoorzieningen op de UT, ook voldoende bewegen. `Je hebt natuurlijk uitschieters naar boven of naar beneden: van die dunne meisjes aan de ene kant en jongens met bierbuiken aan de andere kant. Studenten eten meestal wel goed, maar het alcoholpercentage doet hun de das om. Hun lichaam is daardoor niet helemaal strak.'
Het valt hen op dat de UT gezondheid hoog in het vaandel heeft staan. Zo kenden ze allebei het fenomeen de Gezonde Week al voordat ze hier kwamen werken. Marike ten Oever was in september betrokken bij de gezondheidstesten en peilde bij medewerkers die hun cholesterol en glucose lieten meten, de belangstelling voor voedingsadviezen. `We wilden elke maand een inloopspreekuur houden, maar dat is door het overweldigende succes in oktober en november uitgebreid tot twee dagdelen per maand. Elke eerste dinsdagochtend van de maand kunnen medewerkers bij mij terecht. Ze kunnen zich via de website van de UT inschrijven', vertelt ze.
Een bezoek aan de diëtiste is gratis voor alle medewerkers. Tijdens het inloopspreekuur in het Sportcentrum meet Ten Oever lengte, gewicht, taille, bloeddruk en vetpercentage en geeft ze inzicht in het eetpatroon van de cliënt door hem of haar een voedingsdagboek te laten invullen. `Aan de hand van dat dagboek of een specifieke gezondheidsklacht als een te hoge bloeddruk bekijk ik hoe en waarom iemand eet en geef ik gericht voedingsadvies. Ik zie vaak al snel waar het probleem zit. Mensen weten vaak niet wanneer ze zijn begonnen met het ontbijt overslaan of waarom ze iets willen eten als ze `s avonds op de bank zitten. Ik ga hen uitleggen wat voeding met hun lichaam doet. Ik plan een half uur voor iedereen en bekijk dan of we eventueel een vervolgconsult inzetten.'
Paula Kuipers krijgt cliënten die via de campushuisarts naar haar zijn doorverwezen. Op woensdagochtend is zij op afspraak te bezoeken in het medisch centrum achter het gebouw van Acasa. Ze neemt een intakegesprek af van een uur en houdt de vervolgafspraken op een half uur per keer. De basisverzekering vergoedt vier uren. `Ik heb deze week de eerste twee afspraken. Het is even afwachten hoe het loopt', aldus Kuipers, die behalve bij de campushuisarts als diëtiste werkt bij In Balans, een praktijk voor psychosociale hulpverlening en voeding- en dieetadvisering in Hengelo. `Daar zie ik veel mensen met eetproblemen, zowel overgewicht als ondervoeding. Maar er komen ook mensen die bij wijze van spreken gewoon een schop onder de kont nodig hebben. Die weten zelf heel goed waar ze mee bezig zijn. Mensen eten uit emotie, voor de gezelligheid of uit verveling. Als ik weet waarom ze eten, kan ik goede adviezen geven.'
De diëtisten merken dat er veel verkeerde ideeën over gezond eten en afvallen bestaan. `Mensen denken dat als je naar een diëtiste gaat, je te horen krijgt dat je bijna niets meer mag eten, maar dat is niet zo. Dat soort misvattingen probeer ik de wereld uit te helpen', vertelt Kuipers. Ten Oever beaamt dat. `Mensen hebben een onrealistisch beeld over afvallen. Ze hebben het idee dat ze twintig kilo moeten afvallen, omdat ze vroeger een bepaald gewicht hadden. Maar als ik vraag wanneer dat was, blijkt dat jaren geleden te zijn. Je leeftijd is ook van invloed op je gewicht en dat moet je accepteren.'
De voedingsdeskundigen hopen dat het bezoeken van een diëtiste net zo laagdrempelig wordt als langsgaan bij een fysiotherapeut. `Het idee om naar een diëtiste te gaan is hoogdrempelig. Die stap neem je pas als je erkent dat je een probleem met je gezondheid hebt. Maar ik wil iemands levensstijl niet radicaal veranderen, maar aanpassen. Eten moet leuk blijven', vindt Kuipers. Ten Oever is het met haar eens: `Ik heb meer te bieden dan alleen een weegschaal. Ook voor gezonde recepten en eenvoudige vragen over voeding kunnen mensen bij mij terecht. Ik vind het belangrijk dat mensen met een goed gevoel weggaan.'