Met steun van de Universiteit Leiden hebben twee moslimorganisaties bij de overheid om steun gevraagd voor een imamopleiding. Het Leids Instituut voor Godsdienstwetenschappen wil er weinig over kwijt. “Het ligt maatschappelijk heel gevoelig.”
De imamopleiding sluit aan op de masterstudie islamitische theologie. “Vergelijk het met een theologiestudent die dominee wil worden: die moet na zijn afstuderen ook eerst nog een predikantenopleiding volgen”, zegt professor Maurits Berger.
Hij benadrukt dat de betrokken moslimorganisaties (de Islamitische Stichting Nederland en de Contactgroep Islam) geen invloed uitoefenen op het reguliere onderwijs. “We overleggen wel met elkaar, maar wij blijven zelf verantwoordelijk voor de universitaire vorming. Wij leren de studenten niet om de Koran te reciteren of pastorale gesprekken te voeren. We leiden ze ook niet op in een specifieke leer.”
De docenten van de imamopleiding moeten overigens voldoen aan academische criteria. Berger wil niet zeggen of docenten van zijn eigen faculteit aan de imamopleiding zullen lesgeven. “Alles is mogelijk.”
Het Leidsch Dagblad meldde het nieuws dinsdag, maar in september kondigde het Leidse universiteitsblad Mare aan dat de aanvraag zou worden ingediend. “Wellicht over een maand al”, zei Mohammed Ghaly van de studie islamitische theologie destijds. Een woordvoerder van de universiteit zegt daarentegen dat de afspraken al in het voorjaar van 2008 zijn gemaakt en dat er helemaal geen sprake is van nieuws.
Enkele jaren geleden ontstond er discussie over imams die uit het buitenland werden ingevlogen om hier een moskee te leiden. Hun gebrek aan kennis van de Nederlandse samenleving zou de integratie van de moskeegangers hinderen. Het toenmalige kabinet wilde daarom dat er Nederlandse imamopleidingen kwamen. De Vrije Universiteit kreeg geld voor een masteropleiding tot islamitisch geestelijk verzorger, de Hogeschool Inholland mocht een imamopleiding starten en ook de Leidse opleiding islamitische theologie kreeg groen licht. Buitenlandse imams zouden op termijn niet meer welkom zijn.
De eerste aanzet tot Nederlandse imamopleidingen werd al in 1996 gegeven door de toenmalige staatssecretaris van onderwijs Tineke Netelenbos. De hogescholen en universiteiten zagen er toen vanaf, omdat ze de bemoeienis van de Islamitische Raad Nederland te sterk vonden.
HOP, Bas Belleman