Vitale schakels in afvalverwerking

| Redactie

Met de stank valt het enigszins mee. Toch rijden dagelijks zo'n vijfhonderd vrachtwagens vol afval af en aan. Echte piek- of daluren kent de afvalverbrandingsinstallatie (avi) van Twence, locatie Boeldershoek in Hengelo, niet. `Ze komen wanneer de ronde in de wijk erop zit', zegt UT-alumnus Roy van der Wal. Hij werkt als advocaat bij Twence, een bedrijf dat zich kenmerkt door het opwekken van energie uit afvalverbranding en het hergebruiken van restmaterialen. Beeld van een milieuvriendelijke schakel in de afvalverwerking, met portretten van de vijf oud-UT-studenten die er werken. Een reportage.

(Foto's: Gijs van Ouwerkerk)

De nieuwste aanwinst om energie te genereren is de onlangs geopende biomassa energiecentrale: een houtverbrandingsinstallatie waaruit elektriciteit wordt opgewekt. Jaarlijks goed voor de verbranding van 150.000 ton hout. Genoeg om een stad als Hengelo van elektriciteit te voorzien. Voor een efficiënt verbrandingsproces mag het hout niet langer zijn dan vijftig centimeter. `Grotere stukken vissen we er automatisch uit. Die worden overgeleverd aan een shredder, versnipperaar. Een machine voorzien van magneten, haalt de metaalstukken eruit.' Aan het woord is BEC-specialist Hugo Middelkamp. In een grote hal ligt het hout klaar voor verbranding. Shovels rijden non stop en storten het materiaal in vier zogeheten shifting floors: schuifbodems. `Die transporteren het hout richting het verbrandingsrooster. Daar is het boven de negenhonderd graden Celsius. `Dat is nodig om te voorkomen dat er giftige en gevaarlijke gassen ontstaan', aldus Middelkamp.

Het vuur verwarmt tevens een grote ketel voorzien van met water gevulde buizen. `De stoom die ontstaat drijft een turbine aan die vervolgens de generator laat werken. Zo wordt er voldoende stroom opgewekt om alle huishoudens in Hengelo van stroom te voorzien.'

De afvalverbrandingsinstallatie verder op het terrein verwerkt brandbaar afval dat niet kan worden gescheiden of hergebruikt. Vrachtauto's rijden al naar gelang hun lading naar één van de vier bunkeringangen om te lossen. Aan de bovenkant van deze veertien meter hoge bunker zit de werkplek van de kraanmachinist. Met een zes ton zware kraan mixt hij het binnengekomen afval zoals huishoudvuil en grofvuil. Dat doet-ie zorgvuldig zodat het afval gelijkmatig in de verbrandingsinstallatie komt. Die werkt 24 uur per dag en zeven dagen in de week. Uit de verbrandingswarmte van de ovens wekt Twence energie op, voldoende om een middelgrote stad dag en nacht van stroom te voorzien. Het verbrandingsproces zelf neemt zo'n driekwartier in beslag. Ook hier stijgt de temperatuur tot ruim boven de negenhonderd graden. Resten die niet branden, smelten samen. Dat zijn de slakken. Ze worden in de wegenbouw gebruikt als ondergrond. `Het grootste onderdeel van de verbrandingsinstallatie is de rookgasreiniging', zegt Van der Wal. ` Vrij gekomen rookgassen gaan van filter naar filter en worden gezuiverd en gereinigd. De uitstoot van schadelijke stoffen blijft daardoor beperkt tot een minimum. Door de warmte wekken we net zoals bij de BEC stroom op.'

Het bedrijventerrein van Twence heeft naast de twee verbrandingsinstallaties nog enkele stortheuvels voor afval dat niet brandbaar is en niet hergebruikt kan worden. Door het verteringsproces ontstaat gas wat door Twence ook gebruikt wordt als energiebron. Tot slot vindt bij Twence het hele proces van compostering van gft-afval plaats.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.