Voor Spek & Bonen: Asperges in Hollandaise Saus

| Redactie

Inleiding: Richting het einde van het eerste seizoen van “Voor Spek en Bonen” moeten toch de 5 mutsen een keer langskomen. Hoewel zeker niet ondoenlijk (laat je niet weerhouden door de hoeveelheid mutsen, maar zie het als een uitdaging), is de hollandaisesaus er één die nogal ‘misluk’ gevoelig is omdat de eidooiers snel gaan stollen als de saus verwarmd wordt en dan is het, helaas, einde saus. Ook het ‘klaren’ van de boter is niet makkelijk, maar ook niet onoverkomelijk moeilijk.

Italiaanse klassieker met bloemkoolsaus

Ingrediënten:
250 gr boter
5 eidooiers
2 el water
3 el citroensap
1 kg asperges
1 kg krieltjes
Verse peterselie
Peper en zout

Bereiding: Smelt de boter op laag vuur in een steelpan en schep als de boter gesmolten is het schuim eraf. Laat de boter iets afkoelen en schenk de (gele) boter rustig over in een andere schaal, let nu goed op dat de (witte) bezinksels in de pan achterblijven. Dat hierbij iets boter verloren gaat is niet erg. Maak de steelpan schoon en doe er de geklaarde boter in. Scheidt de eieren. Dit doe je door de eieren op de rand van een schaal te tikken, rustig te breken en de eidooier tussen de twee helften van de schaal heen en weer te gieten, terwijl het eiwit in een schaal (of weg) loopt. Doe de eidooiers in een kom en klop deze met een garde stevig, voeg het water toe en doe de eidooiers in een (steel)pan. Klop de eidooiers in drie minuten schuimig en verwarm ze iets (en haal van het vuur). Voeg nu de boter scheut voor scheut toe, tot je een stevige saus krijgt. Roer op het einde het citroensap erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Schil de asperges, haal een stukje (circa 2 cm) van de achterkant en kook de asperges in een minuut of 15 klaar. Was de krieltjes, kook ze in de schil in een minuut of 15 gaar. Warm op het moment dat de aardappelen en krieltjes gaar zijn, de saus op laag vuur en onder voortdurend roeren op. De saus mag niet koken. Doe de asperges en aardappelen op een bord en giet er de saus over. Garneer met de peterselie.

Eet smakelijk!

Drank: Frisse witte wijn. Doe eens gek en pak de witte La Tulipe van Appie, van de Nederlander Ilja Gort, maar toch uit Frankrijk.

Tip: Let voortdurend op de temperatuur bij de Hollandaisesaus. Hiervoor kan een keukenthermometer erg handig zijn.

Wist je dat: Hollandaisesaus is eigenlijk een Franse saus. De Fransen dachten echter dat de saus wel Hollands moest zijn door de onbeschaafde hoeveelheid vette boter.


Moeilijkheid *****
4 personen

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.