Voor Spek & Bonen: Gewokt varkensvlees met peulen

| Redactie

Inleiding:We zitten nog aan het begin van het collegejaar, dus we houden het nog steeds niet al te moeilijk in onze kookrubriek. Binnenkort zullen we de moeilijkheidsgraad weer eens omhoog schroeven. Deze week reizen we af naar Azië en zetten we iets op tafel dat niet alleen snel en makkelijk, maar ook nog eens erg lekker is.

4 personen

Moeilijkheid: **

Ingrediënten:
1 scheut (arachide) olie

400 gram varkenslapjes (eventueel schnitzel)

1 paprika

400 gram peultjes

3 bosuitjes

1 pak woknoedels (ongeveer 250 gr.)

2 el sesamzaadjes

2 scheut sojasaus

2 teentjes knoflook

2 bolletjes gember (uit een pot, te vinden bij de bakspulletjes in de supermarkt)

Bereiding:
Snijd het vlees in reepjes en meng dit met 1 scheut sojasaus in een kom, zet weg. Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes. Snijd de bosui in ringetjes en de peultjes in drieën. Snijd ten slotte de knoflook en de gemberbolletjes in kleine stukjes. Kook een pan water en bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit de olie in een pan op hoog vuur en roerbak het vlees tot het goudbruin is (blijven omscheppen). Voeg de knoflook en de bosui toe en bak een minuut mee. Voeg de paprika en peultjes toe en roerbak deze een minuut of twee mee. Doe de gember erbij en daarna de noedels. Schep dit om en bak het kort mee. Doe de tweede scheut sojasaus door het mengsel en (als je van gember houdt) nog een scheut sap uit de pot met gemberbollen.

Verdeel het mengsel over de borden en bestrooi het met de sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

Drank: We gaan weer aan het bier. Bij Aziatisch eten hoort toch een Aziatisch biertje, bijvoorbeeld een Tsingtao uit China (verkrijgbaar bij de toko of de Aziatische supermarkt aan de Klomp in Enschede).

Tip: Hoewel je in principe met alle oliën kunt roerbakken, is Arachideolie het meest geschikt om te roerbakken. Dit komt omdat deze olie het meest verhit kan worden zonder te verbranden. Gebruik bij het wokken of roerbakken liever geen olijfolie, deze gaat snel walmen of stinken.

Wist je dat: Gember wereldwijd één van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken is? Dit heeft ongetwijfeld te maken met de veelzijdigheid van gember. Het wordt niet alleen veel gebruikt in de Aziatische keuken, maar ook veel in koek en gebak. Ook lekker; pannenkoeken met gember!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.