UT-studente in finale Miss Beauty: ‘Ik draag bijna nooit make-up’

| Stan Waning

Rachel Bloemen (19) is één van de twintig finalisten van Miss Beauty of Overijssel 2022. De nuchtere studente IBA uit Ootmarsum vond dat ze daar totaal geen type voor was, maar meent dat de vooroordelen over schoonheidswedstrijden onterecht zijn.

Photo by: Roy Froma

Met een enigszins geschrokken gezicht opende Bloemen eind 2021 haar mailbox. Ze ontving een bericht dat ze door was in de voorrondes van Miss Beauty of Overijssel. Huh, dacht ze. Een beautywedstrijd? ‘Zoiets is niks voor mij. Daar ben ik veel te nuchter voor. Ik vroeg gelijk mijn vriendinnen of zij van meer wisten. Ik had de vraag nog niet gesteld, of ze begonnen keihard te lachen. Toen wist ik natuurlijk genoeg’, vertelt ze ruim een maand later op de campus.

Engels

Bloemen overleefde vorige week nog een voorronde en behoort zo plots tot de laatste twintig van de provincie. ‘Die voorronde was in Denekamp, dus dat was voor mij mooi dichtbij. Ik woon nog thuis in Ootmarsum. Op die locatie moest ik lopen, foto’s laten maken, wat over mezelf vertellen en vragen in het Engels beantwoorden. Door mijn studie was dat laatste natuurlijk geen probleem’, blikt ze terug.

De finaledag is op 20 maart in Almelo. Tot die tijd zet Bloemen zich maximaal in. Uit een score van honderd procent beoordeelt een professionele vakjury haar op de finaledag voor vijftig procent. De organisatie beoordeelt haar voor dertig procent, tien procent is weggelegd voor stemmen per sms en de resterende tien procent behalen deelnemers door geld op te halen voor het goede doel. ‘Ik heb familie en vrienden een vrijblijvend berichtje gestuurd met de vraag of ze geld willen doneren. Enkele bedrijven uit de buurt sponsoren mij met het maken van een kwartetspel met beelden uit Ootmarsum. Die ga ik aan de deur verkopen. Ootmarsummers zijn dol op Ootmarsum, dus hopelijk verkoopt dat goed’, vertelt het lid van studievereniging Stress met een knipoog.

Vooroordelen

Haar studie heeft geen seconde te lijden onder de deelname. De voorbereidingen op de finale – fotoshoots en catwalktrainingen – heeft ze op zondagen. ‘Verder vind ik het avontuur vooral leuk. De andere meiden zijn ook leuk en gezellig. Wedstrijden als deze krijgen weleens te maken met vooroordelen. Dat alle meiden dezelfde types zijn; alleen maar met hun uiterlijk bezig. Misschien had ik die vooroordelen zelf ook wel voor mijn deelname, maar die zijn onterecht. Veel finalisten studeren en de sfeer is onderling goed. Niet zoals je in televisieprogramma’s ziet.’

Bloemen had nooit verwacht dat zij hoofdpersoon zou zijn in een verhaal over een schoonheidswedstrijd. ‘Ik dacht dat ik daar echt geen type voor was. Niemand die mij kent had dit achter mij gezocht, ikzelf nog het minste. Ik draag niet vaak make-up, dat vind ik te veel moeite en niet per se nodig. En nu sta ik daar opeens met een laag make-up op mijn gezicht tussen allemaal mooie meiden.’

Toch gaat de tweedejaars studente er vol voor. ‘Ik doe het voor de ervaring en vind het leuk om met de andere finalisten om te gaan. Ik zag ook meiden in tranen uitbarsten toen ze hoorden dat ze door waren. Dat heb ik totaal niet. Mocht ik de finale niet winnen, dan slaap ik geen minuut minder, ben ik een mooie ervaring rijker en ga ik verder met leven.’


Mensen die op Rachel willen stemmen, kunnen dat doen door ‘Poll Overijssel Rachel’ naar 3010 te SMS’en (€1,10 per bericht).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.