De campus bruist weer; van festival tot hardlooptherapie

| Rense Kuipers

Met het loslaten van coronamaatregelen, gaat de deur ineens wagenwijd open voor grootschalige evenementen en activiteiten. Ook de UT-agenda loopt in rap tempo vol, van een festival exclusief voor UT-studenten en -medewerkers tot een vliegveldfeest georganiseerd door de werktuigbouwkundigen van Isaac Newton. Een overzicht.

Foto van het Kick-Out Festival, vorige maand.

De week van…

Diversiteit. Dit is de allereerste officiële diversiteitsweek op de UT. Verwacht tussen 4 en 8 oktober  een ballonnenregenboog op het O&O-plein, een dragshow, diversiteitsdebat en een theatervoorstelling van studentengroep NEST over all-gender toiletten.

Duurzaamheid. Deze week kennen we al sinds een jaar of twee. De Sustainability Week vindt dit jaar plaats tussen 11 en 15 oktober. De organisatie, die in handen is van de UT, Saxion en ROC, belooft ‘symposia, groene borrels, inspirerende lezingen, waste walks, workshops en nog veel meer’. In de week daarvoor vindt er overigens ook een symposium plaats, georganiseerd door de Green Hub Twente, de Shaping Expert Group die zich bezighoudt met duurzaamheid en de Student Union. Dat evenement is vooral gericht op het samen nadenken over de UT als duurzame universiteit in 2030.

Welzijn. Geen week, maar weken in dit geval. Onder het mom van ‘Boost & Balance’, staan tussen 4 en 29 oktober onder andere lunchwandelingen, hardlooptherapie, bloeddrukmetingen, online yoga, fruit in de gebouwen en een ademsessie met (of in) een ijsbad op het programma.

Høtspot

Normaliter start het festivalseizoen op de campus in april, met vlak achter elkaar het Batavierenfeest, een Koningsdagfestival en Bevrijdingsdagfestival. De terugkeer van het Høtspot Festival, op 6 november, is een trendbreuk. Al helemaal voor de liefhebbers van René Le Blanc, Snollebollekes en Ch!pz. Locatie: Ganzenveld.

UnBEATable

Waar Høtspot feestgangers van heinde en verre verwacht, heeft de UT ook een eigen festival op de rol staan – alleen voor studenten en medewerkers. Weer met elkaar verbinden en proosten op het nieuwe normaal, dat is het idee op 12 november. UT’ers ontvingen een tijdje geleden per post al een uitnodiging (met – saillant genoeg – pepermuntjes bijgevoegd). Welke artiesten gaan optreden, is nog niet bekend. Wel is het de bedoeling dat lokaal muzikaal talent in de spotlight komt te staan. Daarom staat op 15 oktober een UnBEATable Battle gepland, een strijd tussen musici binnen de UT-gemeenschap voor een plekje op het hoofdpodium van UnBEATable.

Dies Natalis

Op 26 november viert de universiteit haar zestigste verjaardag. De voorbode? Wat minder ‘dak eraf’ en meer formeel. Denk bijvoorbeeld aan het benoemen van eredoctoren en ‘inspirerende lezingen’ van onder andere viroloog Marion Koopmans, toekomstig astronaut Mindy Howard en Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing tijdens de voorafgaande Week of Inspiration. Het thema van deze dies is 'Every connection has a story'. Deze zestigste editie draait – zo is te lezen – ‘om mensen en hun bijzondere verhalen over inspirerende, ontroerende en succesvolle verbintenissen’.

Sky is the Limit

Ook (studie)verenigingen staan weer te popelen om grootschalige evenementen te organiseren. Zo ook Isaac Newton, de studievereniging van werktuigbouwkunde. Het Sky is the Limit festival vindt op 2 december plaats – toepasselijk op Vliegveld Twenthe. ‘Nadat alles zo lang beperkt was, willen we nu een leven leiden waarin alles weer mogelijk is’, is het idee van het 64e Newton-bestuur. Heel studerend Enschede is welkom op het dancefeest, kaartjes kosten 10 euro.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.