Burgerleven voor dummies

| Karina Boekhoudt

Afgestudeerd? Van harte gefeliciteerd! De opluchting is vast groot en na veel ploeteren en stress is het je gelukt. Dit betekent ook dat het studentenleven voorbij is. De stap naar het leven als ‘burger’ kan een grote zijn, zo ondervond studentredacteur Karina Boekhoudt. Zij ging op huizenjacht en geeft onderstaande tips mee.

#1 Een huis zoeken

Diploma op zak? Grote kans dat er een einde komt aan het wonen in een studentenhuis. Wat ga je nu doen? Zowel huren als kopen is een optie. Veel starters vrezen voor het kopen van een huis vanwege hun hoge studieschuld. Maar, een studieschuld hoeft echter niet te betekenen dat jij geen hypotheek kunt krijgen. Wil je weten hoe dat precies zit? Lees dan dit artikel, om iets meer inzicht te krijgen. Wel moet je spaargeld hebben om te kopen. De ‘kosten koper’ liggen vaak tussen de 5000 en 10.000 euro. Dit zijn kosten voor de notaris, overdrachtsbelasting en allerlei kleine zaken waar je van tevoren misschien niet aan denkt.

Wil jij toch liever huren? Zorg dat je op tijd begint. De huizenmarkt is overvol. Zeker voor de sociale huurwoningen zijn er vaak lange wachtlijsten. Vraag om je heen hoe anderen aan een huis zijn gekomen. Er zijn ook huizen voor mensen die net zijn afgestudeerd, maar die geen zin hebben om alleen te wonen. Vraag een beetje rond, misschien zit er iets voor je tussen.

#2 Kringloopwinkels

Vaak betekent verhuizen ook dat je op zoek moet naar nieuwe meubels. Dit hoeft echter helemaal niet duur te zijn. Enschede zit bomvol met mooie kringloopwinkels, waar je banken, eettafels en ander meubilair voor een prikkie kunt krijgen. De bekendste is misschien wel ‘Het Goed’. Deze kringloop ligt vlakbij de campus. Je kunt nu alvast een kijkje nemen en hamsteren voor de uitzet.

#3 Verenigingen

Stoppen met studeren betekent niet automatisch dat het verenigingsleven stopt. Het wordt misschien wel tijd om je studentenclubjes achter je te laten, maar er zijn genoeg ‘burgerverenigingen’ te vinden. Vraag voordat je afscheid neemt van je huidige club of ze nog tips hebben voor verenigingen in de buurt. Mocht je verhuizen naar een andere stad, dan is een nieuwe vereniging ook een mooi begin om een sociale kring op te bouwen. Zodra je alleen gaat wonen, is het makkelijk om jezelf een beetje af te zonderen, omdat je nog niemand kent. Wil je dat voorkomen? Trek je stoute schoenen aan en vraag gewoon eens wat proeflessen aan.

#4 Salaris

De meeste UT-studenten vinden relatief snel een baan. En, het salaris is andere koek dan de cheques van Ome DUO. Wat ga je ermee doen? Sparen voor een mooie reis? Of gaat het geld meteen richting de nieuwe vereniging die je net hebt gevonden? Het is een goed idee om een kleine boekhouding bij te houden, want er zijn meer zaken rondom de financiën te regelen.

#5 Indeling tijd

Het indelen van de tijd is wennen. Studeren en werken zijn twee totaal verschillende dingen. Ondanks dat je ontzettend druk kunt zijn met de studie, heb je vaak veel vrijheid hoe jij je tijd indeelt. Dit verdwijnt zodra je aan het werk gaat. Men verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid uren draait, vaak op vaste tijden. Eventjes met iemand ’s middags sporten of lekker shoppen zit er niet meer in. Ook de schoolvakanties zijn geen garantie meer. Dit is even wennen, maar je weekenden en avonden zijn wel echt vrij. Waar je bij de studie vaak toch nog even aan de bak moet, wordt er op het werk (doorgaans) niets van je verwacht als jij vrij bent.

#6 Koken

Het koken voor één persoon gaat al snel vervelen. Zoek wat van je lotgenoten op om samen te eten en te koken. Als dit er niet in zit, kun je ook voor meerdere dagen koken en porties invriezen. Met een beter inkomen dan voorheen is het in ieder geval een stuk eenvoudiger om gevarieerd, gezond en speciaal te eten. Heb je daar allemaal even helemaal geen zin in? Je mag dan wel student-af zijn, je wordt nooit te oud voor een goede thuisbezorgd-maaltijd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.