Flinke passen, stappen en rennen

| Mathijs de Ruiter

Terwijl het buiten hevig sneeuwde, stonden gisteren 119 fanatieke lopers klaar om de Horsttoren te bedwingen. Michelle van Mierlo haalde als eerste vrouw de eindstreep van de jaarlijkse Gebouwenloop. Hille Drenth won bij de heren. Triatlonvereniging Aloha tekende voor de organisatie. Mathijs de Ruiter rende mee voor U-Today.

Foto van de Gebouwenloop vorig jaar.

Elke tien seconden schieten de deelnemers de eerste trap op. Ik ga als negentiende weg. Eerst de trappen van de Citadel op. Daarna een lange gang en langs het atrium van Ravelijn. Het verbindingsstuk tussen Zilverling en Hal B is één lange sprint, goed om wat extra gas te geven. Dan weer omlaag, korte trappen. Tjak, tjak, tjak en hup door naar Hal B waar de eerste vermoeidheid om de hoek komt kijken. Uithijgen is er niet bij. Een flauw oplopende trap wacht. Met flinke passen nemen de deelnemers voor mij de treden om zo snel mogelijk hun weg te vervolgen naar de lange gangen in Carré. Daar is het stil. Het besef komt: de tocht is zwaar. En het ergste moet nog komen: de trappen in de Horsttoren.

De Gebouwenloop, gefilmd met een GoPro.

Bochtjes

Het parcours gaat via de tunnel van Carré naar de Westhorst. Snelle bochtjes leiden naar de trappen. Een groot publiek wacht in de ontvangsthal van De Horst. Een eerste tijdmeting volgt. Bij het opdraaien van de eerste trap, weet je: nu begint het echt. Op dit punt heb ik de twaalfde tijd te pakken.

Twee of drie treden tegelijk

Het traplopen klinkt ritmisch. Voetstappen dreunen onverminderd door. Luid en duidelijk. Stap, stap, stap. Twee traptreden in één keer. Ik heb nog wat energie over om de laatste trappen te versnellen. De gladde tussenstukken doen denken aan de glibberige situatie buiten. Bij het oplopen van de laatste treden, pers ik mijn laatste krachten eruit en stel een negende plek veilig!

Michelle van Mierlo won bij de dames (00:04:59) en Hille Drenth bij de heren (0:04:03) Beiden bereikten de top van de Horsttoren met enkele seconden voorsprong op de rest. UT/Saxion runningteam pakte de overwinning voor teams en Lukas ter Maat mag zich gebouwenbeest 2017 noemen.