Personeel effectief thuis laten werken? Zo doe je dat

| Specials U-Today

Thuiswerken was een van de maatregelen die het kabinet nam om de verspreiding van corona tegen te gaan. Ondanks dat de coronapandemie alweer een tijdje achter ons ligt, is thuiswerken steeds normaler geworden. Wil jij je personeel ook vanuit huis laten werken, maar ben je bang dat dit ten koste gaat van de productiviteit? Lees dan verder.

Investeer in de juiste tools. Helaas weet niet iedere ondernemer welke middelen nodig zijn. Zorg in ieder geval voor een communicatietool, zodat collega’s op afstand met elkaar kunnen communiceren. Microsoft Teams is hier een goed voorbeeld van. Investeer bovendien in een cloud, zodat je werknemers tijd- en locatie onafhankelijk kunnen werken.

Je kunt hier zelf naar op zoek gaan en overal een abonnement voor afsluiten, maar dit is nogal tijdrovend. Bovendien betaal je per maand waarschijnlijk onnodig veel. Met Office 365 zakelijk is dit niet het geval. Als je zo’n abonnement afsluit, beschikt je personeel over de juiste tools om effectief thuis te werken. Doordat je uit meerdere abonnementen kunt kiezen, zit er voor ieder bedrijf wel een geschikte optie tussen.

Maak duidelijk wat je verwacht
Laat werknemers weten wat er van hen wordt verwacht als ze thuis werken in plaats van op kantoor. Aan jou als ondernemer de taak om dit duidelijk te maken. Dit kun je het beste doen door je verwachtingen uit te spreken voordat je iemand thuis laat werken. Iedereen weet op deze manier wat er van hem of haar verwacht wordt, waardoor de kans groot is dat zij ook thuis goed werk leveren.

Plan vaste communicatiemomenten in
Op kantoor kun je simpelweg even bij iemand langslopen als je een vraag hebt, maar thuis is dit niet mogelijk. Plan daarom vaste communicatiemomenten in. Begin elke ochtend bijvoorbeeld met een online meeting, zodat iedereen weet wat hem die dag te wachten staat. Overweeg daarnaast gebruik te maken van een tool voor interne communicatie, zodat collega’s elkaar een berichtje kunnen sturen als ze een vraag hebben.

Zorg voor een veilige internetverbinding
Bied jij je personeel de mogelijkheid om thuis te werken? Zorg dan voor een veilige internetverbinding. Als je dit niet doet, loop je het risico dat je bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Omdat het privénetwerk lang niet altijd veilig is, kun je ervoor kiezen om zakelijk internet thuis te laten gebruiken. Hier heb je een Virtual Private Network (VPN) voor nodig. Hierdoor kan een werknemer veilig inloggen op bedrijfssystemen als hij vanuit huis werkt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.