Gezocht: probleemoplossers

| Specials U-Today

James Dyson is op zoek naar slimme mensen met verrassende ideeën. Lost jouw uitvinding een probleem op? Dan willen we er graag over horen.

Sinds 2005 daagt de James Dyson Award inventieve en ondernemende studenten en pas afgestudeerden van een engineering- en designopleiding uit om 'Iets te ontwerpen dat een probleem oplost'. Vorige winnaars hebben oplossingen gevonden voor de opwekking van hernieuwbare energie, nieuwe vormen van duurzame kunststoffen en medische en kankerscreenings. James Dyson kiest persoonlijk de twee wereldwijde winnaars; ze ontvangen essentiële financiering en wereldwijde erkenning - de belangrijkste eerste stappen om ideeën om te zetten in de praktijk.

Wat zit er voor jou in?

De James Dyson Award is de kans om zelf een uitvinder te worden. Naast het winnen van een aanzienlijke geldprijs, kan deze prijs met alle bijbehorende media-aandacht je carrière een boost geven - en een extra zetje om je eigen bedrijf te starten. Meedoen is simpel.

Meld je vóór 6 juli 2022 aan via het online aanmeldformulier op de James Dyson Award website. 

Leg hierbij uit wat je uitvinding is, hoe deze werkt en jouw ontwikkelingsproces. De beste inzendingen lossen een echt probleem op, worden duidelijk uitgelegd, laten een iteratieve ontwikkeling zien, leveren bewijs van prototyping en hebben ondersteunende beelden en een video. Alle juryleden zullen rekening houden met de beperkingen op prototyping en productontwikkeling als gevolg van de Covid-19-pandemie.

De prijzen 

  • De internationale winnaars, gekozen door Sir James Dyson, ontvangen tot £30,000.
  • De internationale runners-up ontvangen £5,000.
  • Elke nationale winnaar ontvangt £5,000.

Wat is een goede inzending?

De beste uitvindingen zijn vaak de eenvoudigste en bieden duidelijke en intelligente oplossingen voor echte problemen in de wereld. De internationale duurzaamheidswinnaar van vorig jaar was Plastic Scanner, uitgevonden door de Nederlandse student Jerry de Vos. De draagbare Plastic Scanner vertelt ter plekke van welk soort plastic een product gemaakt is. Infrarood licht wordt gebruikt om de plastic componenten te detecteren. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden.  

Voorwaarden om deel te nemen

Deelnemers moeten nu of in de afgelopen vier jaar ingeschreven zijn voor tenminste één semester in een bachelor- of masteropleiding in engineering of design bij een hogeschool of universiteit in een land of regio dat deelneemt aan de James Dyson Award.

In het geval van teaminzendingen moeten alle leden in de afgelopen vier jaar ingeschreven zijn of zijn geweest, voor ten minste één semester in een undergraduate of graduate programma aan een universiteit in een land of regio die is gekozen om deel te nemen aan de James Dyson Award. Ten minste één teamlid moet een in aanmerking komend onderwerp in engineering of design hebben gestudeerd.

Verdere veelgestelde vragen zijn te vinden op de James Dyson Award-website.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.