Renteniveau stijgt

| Specials U-Today

In de media verschenen de afgelopen maanden veel berichten over stijgende rente. De kapitaalmarktrente is omhoog geschoten, de hypotheekrente klimt net zo hard mee. Ook de rente voor persoonlijke leningen begint inmiddels te stijgen. Hoe zit dat bij de spaarrente? Actuele rentestanden.nl legt het uit.

Spaarders hebben het zwaar de laatste jaren: de rente op spaarrekeningen is om te huilen zo laag. Wie echter niet (al) zijn spaargeld in beleggen wil stoppen, heeft het ermee te doen, zelfs de allerhoogste spaarrente is bijna niets. Inmiddels zijn er lichtpuntjes en lijkt de rente over spaargeld uit het dal te gaan komen.

De rente over spaargeld is te verdelen in twee soorten: de rente op spaarrekeningen en de depositorente. De ontwikkeling van de rente is bij deze twee spaarvormen heel verschillend.

Rente op spaarrekeningen

Bij de spaarrekeningen gebeurt nog weinig, de variabele rente blijft op hetzelfde lage niveau. Dat is goed te verklaren: dit rentetarief is gekoppeld aan de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt. Die Europese rente is al tijden negatief en nog niet verhoogd. Nóg niet, want de kans is groot dat dit binnenkort gebeurt.

Rente op deposito’s

Het beeld bij de depositorente is heel anders: daar wordt de ene na de andere renteverhoging doorgevoerd. Ook dat is logisch, aangezien het geld op een deposito voor meerdere jaren vaststaat en de rente gestuurd wordt door de langere termijn rentetarieven. Die zijn wel gestegen, dus de rente op deposito’s ook.

Op welke manier loont sparen?

Qua rente gaat het de goede kant op, bij deposito’s zien we al rentestijgingen en de kans is groot dat over een tijdje ook spaarrekeningen een betere rente gaan vergoeden. Maar betekent dit dat sparen ook echt gaat lonen? Dat ligt eraan op welke manier daar naar gekeken wordt.

Effect van inflatie op spaargeld

De inflatie is al een tijdje heel hoog, in april – net als in maart - weer tegen de 10%. Wie kijkt vanuit die invalshoek zal zeggen dat sparen absoluut niet loont. De inflatie zorgt er immers voor dat het geld dat op de spaarrekening of het deposito staat snel minder waard wordt. Door de steeds hoger wordende prijzen kan de spaarder met dat geld in de toekomst minder kopen dan nu.

Belastingperikelen

Daarnaast moeten spaarders met een groter kapitaal belasting betalen over hun gespaarde euro’s. Daar is veel over te doen de laatste tijd: de huidige manier van belastingheffing is afgekeurd door de Hoge Raad. Er komt dus een nieuw systeem en er zijn zelfs veel spaarders die belastinggeld terugkrijgen.

Ongetwijfeld zullen mensen met een hoog spaarsaldo belasting moeten betalen, ook in het nieuwe systeem. Bij de vraag of sparen loont, is het reëel dat zij daarbij ook de belasting meerekenen.

Buffer hard nodig

Puur gekeken naar het netto rendement op sparen (rente min belasting en inflatie) is er voorlopig nog geen sprake van dat sparen echt gaat lonen. Sparen heeft echter ook een ander belang: het vormen van een buffer voor onverwachte situaties. Het gevoel van zekerheid dat een terugval in inkomen of een plotseling benodigde uitgave geen problemen oplevert. Vanuit die invalshoek loont sparen in feite altijd, ongeacht rente, inflatie en belastingen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.