Studeren in het buitenland zorgverzekering

| Specials U-Today

Binnenkort studeren in het buitenland? Dan blijft je zorgverzekering in principe gewoon geldig. Tenzij je stage gaat lopen of een bijbaan neemt. Ontdek hoe het zit.

Ga je volgend jaar studeren in het buitenland? Dan is het goed om te weten dat je gewoon via je zorgverzekering in Nederland verzekerd blijft. Let wel even op als je ook een bijbaan neemt in het buitenland. Wanneer je namelijk langer dan drie maanden werkt in het buitenland, moet je daar een zorgverzekering afsluiten.

Let op! Ben je ouder dan 30 jaar en ga je studeren in het buitenland? Dan is je Nederlandse zorgverzekering helaas niet geldig!

Studeren buitenland zorgverzekering

Je kunt je Nederlandse zorgverzekering dus aanhouden als je écht alleen gaat studeren in het buitenland. Je basisverzekering geeft hierbij wereldwijd dekking voor medische zorg tot het in Nederland geldende tarief.

Maak je zorgkosten in het buitenland die hoger zijn dan het Nederlands tarief? Dan betaal je het verschil zelf. Je verzekert je voor deze kosten door een aanvullende zorgverzekering voor medische kosten in het buitenland óf een reisverzekering met geneeskundige dekking af te sluiten. Al geldt die laatste vaak maar tot een maximaal aaneengesloten reisduur van 45 of 60 dagen.

Studenten buitenland verzekering vergelijken

Als je weet dat je het komend jaar in het buitenland gaat studeren, is het slim om hier nú al rekening mee te houden. Je mag je zorgverzekering namelijk maar op één moment in het jaar aanpassen, van half november tot 1 januari. Door nu online zorgverzekeringen met een aanvullende dekking voor medische kosten in het buitenland te vergelijken, weet je zeker dat je ook straks in het buitenland goed verzekerd bent.

Tip! Een aantal verzekeraars biedt ook speciale studentenzorg verzekering aan. Zij geven dan extra korting op de verzekeringspremie, speciaal voor studenten.

Bijbaan en studeren in buitenland zorgverzekering

Aan studeren in het buitenland hangt natuurlijk ook een aardig prijskaartje. Het is dan ook niet gek als je naast je buitenlandse studie een bijbaan neemt. Het nadeel van werken in het buitenland is wel dat je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig is. Je bent dan verplicht een zorgverzekering af te sluiten in het land waar je gaat werken op de dag dat je start met je werkzaamheden.

Tip! Korter dan drie maanden in het buitenland werken of in een verdragsland bij een Nederlandse werkgever? Dan blijft je Nederlandse zorgverzekering wél gewoon geldig!