Overname UT-spin-off SecurityMatters voor 113 miljoen dollar

| Specials U-Today

UT-spin-off SecurityMatters is voor 113 miljoen dollar overgenomen door de Amerikaanse onderneming ForeScout. Sandro Etalle, destijds hoogleraar aan de UT, richtte de spin-off in 2009 op.

SecurityMatters is een van de wereldwijde leiders in de explosief groeiende markt van de beveiliging van technologische netwerken. Door de overname beoogt het Amerikaanse ForeScout, met hoofdkwartier in San José (California), snellere groei in deze sector. ForeScout heeft zo’n 1000 werknemers en heeft een notering op NASDAQ.

‘Dit is een groot succes voor het team en de universiteiten van Twente en Eindhoven’

De UT-spin-off richtte Sandro Etalle en zijn promovendi Damiano Bolzoni en Emmanuele Zambon in 2009 op. Het bedrijf werkt aan systeemveiligheid voor grote industriële organisaties in bijvoorbeeld de petrochemie, automotive, luchtvaart, elektriciteitsopwekking en –distributie.

Het bedrijf begon in Twente, maar verhuisde naar de campus van de TU Eindhoven in 2014. Naar eigen zeggen omdat daar meer specialisten beschikbaar zijn in de security. Op het moment van verkoop heeft SecurityMatters 90 mensen in dienst.

Hoogleraar Etalle is vooral trots op het feit dat de onderneming pionier was in haar sector en op deze manier veel waarde wist te creëren in negen jaar na de start. ‘Het is een groot succes voor het hele team en de universiteiten in Eindhoven en Twente. Maar ook voor Nederlands als geheel: een nieuwe multinational heeft nu een ‘branch’ in Nederland. ForeScout is gevestigd in Silicon Valley, maar heeft ‘op afstand’ onze kwaliteiten erkend.’

Een van de voordelen van de overname is dat security research nog verder wordt gestimuleerd, aldus Etalle. ‘Met ForeScout krijgen we ook meer data om R&D mee te doen, dat is cruciaal.’

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.