Wat verandert er volgend jaar betreft zorgverzekeringen?

| Specials U-Today

Zorgverzekeringen kunnen veel mensen letterlijk en figuurlijk hoofdpijn bezorgen. Er verschilt nogal wat qua vergoedingen, premies en eigen risico. Waarmee moet er rekening worden gehouden in 2019? De vergelijking- en bespaarsite Overstappen.nl zocht het voor je uit.

Het eigen risico kan voor velen een doorn in het oog zijn. Veel mensen die weinig zorg nodig hebben verhogen het maximaal eigen risico om de maandelijkse premie betaalbaar te houden. Voor mensen met gezondheidsklachten is het eigen risico vervelender: de laatste jaren is het eigen risico structureel verhoogd, waardoor deze groep meer moet betalen. Voor deze mensen is er toch een klein lichtpuntje: zorgverzekering 2019 zal geen hoger eigen risico meebrengen. De eigen bijdrage voor medicijnen is echter op 250 euro gezet. 
 

Kosten

Hoewel er geen verhoging eigen risico komt, is er wel bekend gemaakt dat de maandpremies omhoog gaan door de stijgende zorgkosten. De exacte maandpremies worden vanaf half november bekend gemaakt door de verzekeraars. Een zorgverzekering vergelijken is een van de beste opties om de zorg voor jou betaalbaar te houden. Vaak worden er ook extra pakketten aangeboden om verzekerd te zijn voor onverwachte kosten, bijvoorbeeld bij de tandarts, fysiotherapeut, noem het maar op. Niet alles is te voorspellen voor je gezondheid, maar als je zelden tot nooit problemen hebt met je gezondheid, kan je het beste een lagere maandpremie aanhouden zonder pakket en eventueel sparen voor onverwachte situaties. Het geld wat je betaald voor extra pakketten krijg je uiteraard niet terug en er is vaak een maximum vergoeding per gebeurtenis of kalenderjaar. 

Basispakket

Een zorgverzekering vergelijken is voor sommige mensen puur gebaseerd op de kale prijs om maar verzekerd te zijn. Dan wordt er niet gekeken wat er nou eigenlijk in het basispakket zit en wat de mogelijkheden zijn. Voor een persoon die juist extra zorg nodig heeft, is het bij het vergelijken belangrijk te weten wat de verzekeraar wel of niet dekt en wat de extra opties zijn. Vaak kan je ook kiezen voor een nature of restitutiepolis.

In 2019 zijn er enkele veranderingen in het basispakket: 

  • Paracetamol wordt niet meer vergoed (1000mg)
  • Mensen met overgewicht zullen hulp ontvangen om weer met de samenleving mee te gaan
  • Er komt een betere vergoeding voor zittend ziekenvervoer
  • Therapieën voor COPD patiënten zullen vanaf het begin worden vergoed

Wanneer de premies van zorgverzekering 2019 bekend zijn, is dat het moment om te kijken of de voorwaarden bij een concurrent wellicht beter zijn en je daar voor het geld beter terecht kunt. Let daarbij op dat je vooral voor een restitutiepolis kiest als je graag overal terecht wilt kunnen met gezondheidsklachten. De keerzijde is dat dit type duurder is dan de naturapolis.