'Een apart volk, die Russen'

| Cynthia Bergsma

UT Nieuws' eigen studentmedewerker Thijs Spruijt (21), bachelorstudent technische bedrijfskunde is voor zijn minorstage in Tambov, Rusland. Hij helpt de locale agronomen een groot aantal velden van de totaal 280.000 hectare te monitoren, pak ‘m beet de oppervlakte van Overijssel. Hij vertelt:

‘Mijn stage loop ik bij DIFCO Int, een Nederlands bedrijf dat onder andere consultancy voor de agrarische sector doet. Via DIFCO ben ik gehuisvest in een stadje genaamd Tambov, waar ongeveer 300.000 mensen wonen. De agrarische bedrijven hier hebben vaak erg veel land. Omdat het vanwege die grootte lastig is alle gewassen in de gaten te houden wordt FieldLook geimplementeerd bij de grootschalige bedrijven. Met dit systeem wordt data van verschillende satellieten omgezet tot bruikbare informatie over de akkers voor de agronomen. Het is nu zaak dat de agronomen ook daadwerkelijk het systeem gaan gebruiken, begrijpen en daarna gaan anticiperen op het veld. Ik help ze hierbij. Ook ondersteun ik bij het maken van een gestructureerd oogstplan: onder andere het in de gaten houden van de gezondheid van planten en voorspellen welke velden meer op zullen brengen. Helaas zal ik hier tegen oogsttijd niet meer zijn, dat duurt nog even. Nu focussen we ons dus vooral op de beste manier van stikstof strooien en het monitoren van de gewassen.'

Hoe verschilt Rusland van Nederland?

'Op behoorlijk wat manieren! Om te beginnen is zo'n beetje alles vanuit Tambov ver rijden. Dan word ik opgehaald in een Mitsubishi Pick-Up om een veld te bezoeken dat op 100 kilometer afstand ligt. De chauffeur is er flink druk mee, want overal zitten gaten in de wegen. De mensen komen nors over en klinken vaak wat boos. Soms zit ik in een vergadering en gaat het er zo fanatiek aan toe dat ik verwacht dat mijn collega's elk moment met elkaar op de vuist kunnen gaan. Dan check ik het even bij mijn begeleider en blijkt het allemaal mee te vallen. De meeste spreken helaas geen Engels. Dat is soms best wel een issue als ik aan het werk ben. Russisch versta ik niet, dus een gesprek voeren is lastig. Vaak communiceer ik met handen en voeten en via Google Translate! Meestal doe ik dus gewoon mijn ding en als ik bijvoorbeeld een presentatie geef is er iemand aanwezig die vertaalt.

Rusland is voor Nederlandse begrippen behoorlijk armoedig. De hele stad ziet er grauw uit. De huizen die nu gebouwd worden, zijn van steen maar op het platteland zijn ongeveer alle bestaande huizen van hout.

Verder zijn de Russen maar een apart volk. Ze hebben baantjes voor van alles. Overal kleine hokjes met iemand erin die wat zit te verkopen of te controleren zonder ook maar één klant ergens gezien te hebben. Op de warme dagen rijden er zo vier tankwagens rond om de straat nat te spuiten. Ze doen dit tegen het stof, maar een half uur later is de straat natuurlijk alweer opgedroogd. Lekker eten hebben ze ook niet begrepen, in alle broodjes is het weer een verrassing wat ze erin verstopt hebben.

En dan nog de muziek... Ze verstaan er geen klap van, maar de Russen vinden Engelse popclassics prachtig. Dat wordt dan ook de hele dag gedraaid, afgewisseld met Russische folklore waarbij het volume flink opgevoerd wordt. Heel bijzonder. Ik heb zelfs een keer een Nederlands liedje op de radio gehoord!

Heb je nog reisplannen voor na je stagetijd?

'Nee, niet echt. Ik ben wel een weekendje naar Moskou geweest, dat was echt gaaf. Moskou is een heel ander Rusland dan Tambov is. Er zijn veel toeristen, waardoor ik daar op straat minder aangestaard werd dan in Tambov. Moskou is een dure stad, maar ik kon bij de vriend van de baas verblijven, waardoor mijn bezoekje amper iets koste.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.