De kunst van het soggen

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de tijd van in je uppie op jouw kamertje colleges kijken nog lang niet ten einde is. Persoonlijk ben ik het niet eens met de huidige aanpak, maar omdat het tegenwoordig al zo lastig is om aan discussies omtrent corona te ontkomen ga ik het er verder niet over hebben. Feit blijft dat een grote groep studenten last heeft met het vinden van motivatie. Iets wat ik maar al te goed begrijp. Hoewel er niets fijner is dan zo af en toe een dagje in joggingbroek op de bank te hangen en naar beeldschermen te staren wordt dit knap vervelend als het iedere dag is.

Studieontwijkend gedrag – het welbekende soggen – ligt dan al snel op de loer. Ineens krijg je de normaal afwezige drang om jouw kamer schoon te maken. Of moet je toch maar eens beginnen aan die serie die al maanden wordt aanbevolen door een vriend? Na tien keer – niet echt succesvol – het college terugspoelen omdat je niet kan verstaan wat er wordt gezegd groeit de neiging van opgeven net even dat stukje meer.

In veel gevallen is de activiteit die wordt verkozen boven studeren niet bepaald nuttig. Ook is het meestal iets waar niet veel haast achter zit. Je zou dus kunnen zeggen dat soggen heel contraproductief is. Echter valt er ook wat voor te zeggen dat het nemen van pauzes tijdens studeren juist helpt om meer voor elkaar te krijgen.

Als je een tijdlang vastloopt op hetzelfde probleem of principe, helpt het om even afstand te nemen en ergens anders aan te denken. Zodoende kan je alsnog tot een oplossing komen. Deze oplossing is waarschijnlijk nog sneller ook (zelfs inclusief pauze) dan wanneer je je blind blijft staren op het probleem.

Daarnaast is soggen ook een natuurlijk principe, het gedrag is zelfs aangetoond bij duiven. Mocht je dus jezelf stress aanpraten omdat je tijdens het studeren meer pauzes hebt genomen dan je van plan was, geef de schuld maar aan moeder natuur. Daarnaast is er maar één mindset echt ideaal voor het bedenken van goede ideeën: paniek voor een naderende deadline.

Natuurlijk klinkt het tegenstrijdig om aan te bevelen dat je minder tijd aan studie zou moeten besteden. Een zesjescultuur is immers ook niet wenselijk. Maar die pauzes kunnen dus wel een positief effect hebben op de studieresultaten. En dan helpt het ook nog eens om stress te verminderen, wat weer ideaal is voor de mentale gesteldheid. Een win-win situatie dus.

Je moet alleen de kunst van het soggen even onder de knie krijgen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.