Whiteout

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

De vlag kan uit, we mogen weer sporten! Als fanatiek sporter voelt het als een bevrijding om weer te kunnen doen wat je het liefste doet. Naast figuurlijk kan ik nu ook weer letterlijk een gat in de lucht springen, al weet ik vrij zeker dat dat natuurkundig gezien onmogelijk is.

Sport speelt een belangrijke rol op de campus. Niet alleen in het leven van de fanatieke sporters, maar ook zij die het gebruiken om te socializen en actief te zijn. Het mooie is dat op de campus alles gecentreerd en gecombineerd is. Een typisch schot uit de kelderklasseschot van een voetballer kan zo op het hoofd van een Lacrosse-speler belanden. En de mooiste homerun van het honkbalveld komt op zijn beurt in het zand van de beachvelden terecht.

Ongeacht het niveau, onderlinge verbinding is wat sport zo waardevol maakt. Amerikaanse universiteiten gaan daar reuzesprongen verder in. Een mooi voorbeeld hiervan is een Whiteout-wedstrijd, waar het publiek van een vol American Football stadion (108.000 man, oftewel twee keer de ArenA) van de Pennsylvania State University in het wit gekleed komt om hun studentatleten aan te moedigen. Ondenkbaar in Nederland, maar het schetst een mooi beeld: als stad of universiteit staan we achter hetzelfde team.

Het verenigings- en studentenleven naast de studie wordt als belangrijk gezien voor je ontwikkeling. Het is ook een ideale situatie: sociale contacten opdoen en houden, door iets samen te doen met anderen die datzelfde ding leuk vinden. Daarom is het ook zo jammer dat de nieuwe studenten dit jaar niet op de gebruikelijke manier kennis kunnen maken met de verenigingen van de UT. Maar het lukt de Kick-In commissie vast om hier alsnog iets moois van maken.

Toch vraag ik me af: zouden de verenigingen niet misstaan op een gewone open dag, desnoods op hun eigen locatie of bij een alternatieve infomarkt? Zeker met de mogelijkheden op de campus is dat iets dat meer aandacht verdient. Persoonlijk denk ik dat een goede academische en sociale ontwikkeling elkaar helemaal niet in de weg hoeven te staan. Ze versterken elkaar.