Clickbait

| Redactie

Het commentaar van U-Today. We hebben best een dikke huid. Maar soms voelen we de noodzaak om onze journalistieke werkwijze uit te leggen. Die werkwijze is: nieuws is leidend.

Voor het eerst sinds 1963, twee jaar na de oprichting van de huidige Universiteit Twente, gaat de Kick-In niet door. Het coronavirus gooit roet in het eten. Dat is een grote klap voor aankomende studenten, de UT-gemeenschap en vooral de organiserende commissie. U-Today publiceerde deze week een kort bericht over het afgelasten, onder de feitelijke kop: ‘Kick-In gaat niet door’. Dat werd ons niet door iedereen in dank afgenomen. We werden in reacties op Facebook beschuldigd van ‘clickbait’. Hun redenering: de bestaande Kick-In gaat niet door, maar er wordt gezocht naar alternatieven.

Met clickbait wordt een suggestieve kop bedoeld die lezers naar een artikel lokt. Als onafhankelijk journalistiek medium op de universiteit, streven wij in onze nieuwsartikelen altijd volledigheid en accuratesse na. Een korte kop is de samenvatting, daarin kun je dus nooit volledig zijn. De nuances staan in het artikel. Zo ook in deze publicatie. Het liefst nemen we ook een toelichting of commentaar op van betrokkenen.

Die toelichting wilden wij graag in dit artikel hebben. Afgelopen maandag nam U-Today contact op met de Kick-In commissie, met de vraag: wat gaat er gebeuren? Dat was al relevant omdat andere evenementen, zelfs die later gepland staan, al afgelast waren. De commissie koos ervoor om ons die toelichting niet te geven. Ook na de persconferentie van Mark Rutte, waarin hij het verbod op grootschalige evenementen verlengde tot 1 september, kregen we geen reactie. Wel plaatste de commissie woensdag op de website dat de Kick-In ‘in haar natuurlijke vorm niet door kan gaan’.

Daarmee was de beslissing om af te gelasten genomen, het nieuws was er. En dus publiceerde U-Today het bericht om onze lezers te informeren. Had de commissie een toelichting gegeven, dan zag het bericht er heel anders uit. Dan was het niet het kale feit opgeschreven, maar een uitleg-verhaal zoals we maakten bij het annuleren van de Batavierenrace. In een vraag-antwoord met Batacommissievoorzitter Erkan Mercimek komt de worsteling en teleurstelling aan bod. In een tweede artikel schreven we over het alternatief: de digitale Bata.

Als onafhankelijk journalistiek medium op de UT, prevaleert het nieuws altijd boven de (corporate) belangen van verschillende gremia. We hebben best een dikke huid. Maar soms voelen we de noodzaak om onze journalistieke werkwijze uit te leggen. Die werkwijze is: nieuws is leidend. Het feitelijke nieuws klopt: de Kick-In gaat niet door.

En schrijven over de teleurstelling en de ongetwijfeld mooie ideeën om met een alternatief te komen? Dat doen we graag. Laten we snel bellen over de toekomstplannen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.