Podiumplek voor debutant Solar Boat Twente

| Rense Kuipers

Het is ze gelukt. Solar Boat Twente vaarde vandaag naar de derde plek in het eindklassement bij de Monaco Solar Boat Challenge. Het doel, een podiumplek, is daarmee gehaald.

Racedag twee aan de Côte d’Azur. En wat voor een was het voor het Twentse studententeam. ‘Vanaf nu kan het alleen nog maar beter gaan’, zei piloot Ids de Vos gisteren. Die belofte wist het team zeker in te lossen.

Behendig naar plek twee

’s Ochtends stond de slalom op het programma. Een onderdeel dat neerkomt op snelheid, wendbaarheid en acceleratievermogen. Een flinke uitdaging voor de zeven meter lange zonneboot van de UT-studenten, zou je denken. Maar dat viel alleszins mee. De Conrad Solar Boat Twente sjeesde behendig over het water en claimde een tweede plek in de topklasse. Weliswaar een flink eind (30 seconden) achter de ongenaakbare winnaar Clafis, maar met een tijd van 1.43.8 toch wel ruim twaalf seconden voor het team van de TU Delft, dat derde werd.

Fanclub

Na de slalom stond het Twentse team gedeeld tweede in het algemeen klassement. Genoeg reden tot vreugde. Er werd gezwommen, gegrapt en uiteraard gelachen. Een groepsfoto met de meegereisde fanclub van apetrotse ouders kon ook niet uitblijven.

Na alle flauwekul moest het team zijn borst natmaken voor het laatste onderdeel: de een-op-een sprint. Een knock-outsysteem waarbij de UT-studenten de eerste ronde makkelijk doorkwamen vanwege het uitvallen van hun tegenstander.

Solar Boat Twente won vervolgens de tweede ronde glansrijk van zijn directe tegenstander en was daarmee al plotsklaps zeker van een derde plaats bij dit onderdeel.

In het zicht van de haven

De een-na-laatste heat was beslissend voor de plek in het eindklassement. Zou het UT-team de tweede plaats pakken of de Duitsers van de Hochschule Emden/Leer? Piloot Ids de Vos schoot weg en pakte al snel voorsprong op de oosterburen. Maar bij het ronden van een boei ging het na dagen van voorspoed toch nog mis… In het zicht van de haven brak de stuurstang en moest de stuurloze Conrad Solar Boat Twente de strijd voortijdig staken.

Was het jeugdige overmoed van de debutant? De Vos stak zijn hand in eigen boezem. ‘Ik heb te veel risico genomen in de bocht. Ik dacht dat het verschil met de Duitsers kleiner was, maar dat bleek niet zo te zijn.’ De piloot vervolgt: ‘Dit is pech hebben, maar een goede les voor de toekomst. Als we uiteindelijk met vijftig kilometer per uur over het water sjezen, moet alles al helemaal perfect werken.’

Podiumplek

Desalniettemin is de beoogde podiumplek daar. Achter het ongenaakbare team Clafis en het Duitse team. Het Twentse team kan alleen maar trots zijn op deze prestatie, jubelt teamleider Jasper Admiraal. ‘Dit is fantastisch! In een jaar hebben we zo veel geleerd en bereikt. Het kan alleen nog maar mooier worden!’

Morgen maken de studenten de boot grondig schoon (er moet immers in de toekomst nog vaak genoeg mee gevaren worden) en pakken ze hun spullen in. Weg van de beau monde van het prinsdom en op hun dooie gemakje terug naar Twente, met een derde plaats op zak. Chapeau!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.