Kaltgestellt

| Lars van de Zandschulp

Lars van de Zandschulp is masterstudent technische bedrijfskunde en staat middenin het Enschedese studentenleven. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt in de stad en op de campus. Vandaag over de langstudeerboete en adtje-kratje spelen.

Photo by: RIKKERT HARINK

Wie zegt dat de nieuwe coalitie tegen cultuur is? Het hoofdlijnenakkoord begint met een halve pagina aan abstracte poëzie. De regels zijn zo duidelijk geënt op het Xenos-interieur van Caroline van der Plas (‘in dit kabinet hebben we plezier, maken we fouten’ enz.) dat de titel van het akkoord ook ‘live, laugh, love’ had kunnen zijn. Hoopvol gestemd lees ik verder: ‘Lastenverlichting vanaf 2025, gericht op de hardwerkende Nederlanders, jong en oud’. Dat is mooi meegenomen, studenten werken hard. Minstens een paar weken per module, meestal de laatste. Dat heeft mij in combinatie met activisme wel het een en ander aan studie-uitloop opgeleverd. Daar heeft dit waanzinnige kabinet ook wat op bedacht.

De veelbesproken maatregel tegen langstuderen staat weggemoffeld in de budgettaire bijlage. Hier geen sprake meer van een lastenverlichting voor de hardwerkenden. Voor de domrechtse populistenachterban leest het als een lastenverzwaring voor de luie student: de langstudeerboete. Om mijn favoriet satirisch studentenblad te citeren: ‘De PVV heeft een hekel aan mensen die ze niet kennen. Eerst de allochtonen, nu mensen met een opleiding.’

In 2010 werd de langstudeerboete ook al eens ingevoerd, uiteraard met steun van de PVV. Gigantische demonstraties volgden, twintigduizend studenten op het Malieveld. Terug naar de goede oude tijd moet cabaret Wilders I gedacht hebben, maar het lijkt nu erg rustig te blijven. Het is te hopen dat er gerichte grote acties aankomen. Niet dat ik geloof dat demonstraties effectief zijn, maar in vergelijking met honderden trekkers lijkt me duizenden studenten die adtje-kratje spelen (zittend op een kratje 24 biertjes opdrinken) een stuk gezelliger. 

Als de langstudeerboete doorgang vindt, én het kabinet lang genoeg zit om hem staande te houden, weet dit kabinet niet alleen de reguliere cultuursector te beschadigen. De gehele studentencultuur wordt in vier zinnen kaltgesteltt. En dan heb ik het niet over adtje-kratje. Het is het totaal dat van een universiteit meer maakt dan een fantasieloze (af)leerfabriek. Nu al zijn er op de UT genoeg organisaties, waaronder studieverenigingen, die het moeilijk hebben een nieuw bestuur te vinden. Maar zelfs als je uit de gehele UT-vijver vist, kan het nog lang duren, blijkt uit de tweede UT-breed verzonden oproep de Kick-In-commissie te doen. Geïnteresseerd? ‘Je helpt niet alleen de universiteit, maar je begint ook aan een reis vol onvergetelijke herinneringen en onschatbare persoonlijke ontwikkeling.’

De aspirant-coalitie kan de persoonlijke ontwikkeling blijkbaar wel op waarde schatten. Drieduizend euro aan collegegeld aftikken voor een jaar waarin je niet of minder naar college gaat. Ik had het niet voor mogelijk gehouden, maar er komt zowaar een nog grotere pechgeneratie aan. Nederland is een prachtig land. Een land om trots op te zijn.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.