Zin in een sixpack

| Femke Nijboer

De weegschaal zette columnist Femke Nijboer aan het bewegen én denken. ‘Hoe zou het zijn als het RIVM elke dag een pushbericht op je telefoon zou geven over leefstijl-gerelateerde ziekten en doden?’

Photo by: AJF

Opvallend veel elektronische apparaten gingen kapot in mijn huishouden tijdens de coronatijd. Eerste stopte de oven ermee, daarna de vaatwasser en vanochtend deed de weegschaal ineens heel raar. Hij suggereerde dat ik drie kilo was aangekomen sinds begin maart. Nonsens natuurlijk. Het zal aan dat virus liggen, of wacht nee, aan 5G dat de apparatuur zo doorslaat! Of zou dat getal op de weegschaal toch liggen aan die veggie yoghurt snoepjes, de marshmallows, de tortillachips met guacamole, de vele kaas en bijbehorende rode wijntjes, het ‘occasional nobeltje’, en de kaneelcake van bakkerij Nollen, die Enschede volledig in zijn greep heeft?

Ik besloot ter plekke dat ALLES ANDERS GING VANAF NU. Ik schoot ik in mijn spijkerbroek, die inderdaad wel wat strakker is gaan zitten, schoof de kinderen in het met gele tape omlijnde brengvak bij school en zette het op een lopen. Vanaf vandaag ga ik elke dag dat de kinderen op school zijn, beginnen met een anderhalf uur tijd voor zorg om mijn lichaam in plaats van zorgen voor mijn overvolle inbox. Tijdens het lopen had ik veel tijd om na te denken. Fijn bijkomend voordeel.

Sommigen van mijn UT-collega’s hebben dapper hun voor- en na-foto van hun haar geplaatst op sociale media na een bezoek aan de kapper. Ik zou ook graag de voor en na foto zien van henzelf. Niet van mijzelf natuurlijk. Een dikke kont heb ik altijd al wel gehad. Daar kan ik prima mee leven. Sterker nog ‘flaunt it!’. Maar dat buikje, daar moeten we het eens over hebben. We weten het toch allemaal? Buikvet slaat op je brein. Het gaat gepaard met ontstekingen, de stoffen die loskomen beïnvloeden je gemoed, je voelt je suf en hebt geen motivatie. En zo kom je terecht in een vicieuze cirkel van kaascrackers en yoghurtgummies. Leefstijl-gerelateerde ziekten zorgen voor veruit meer doden dan corona. Het Nationale Preventie-akkoord van 2018 leek een omslag in Nederland teweeg te willen brengen: voorkomen in plaats van genezen.

Toch lijken Nederlanders, inclusief ikzelf, maar weinig te schrikken van de cijfers omtrent overgewicht, overmatig alcoholgebruik en te weinig bewegen. Hoe zou het zijn als het RIVM elke dag een pushbericht op je telefoon zou geven over leefstijl-gerelateerde ziekten en doden? Op een gemiddelde dag in 2018 had je bijvoorbeeld het volgende bericht kunnen ontvangen:

Woensdag 27 juni: 

Hoe wrang is het dan ook dat sportscholen dicht moeten blijven, terwijl terrassen weer open gaan? Bewegen en je lichaam gezond houden, zou gevaarlijk zijn wegens rondvliegende druppeltjes, maar stilzitten en bier tanken zou veilig zijn voor de gezondheid van de maatschappij. De keuze die hier gemaakt wordt, vind ik absurd. Dat gezegd hebbende, ik heb wel zin in een sixpack. Ik stuur wel een na-foto in september.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.