Blog: Nationaal Theaterweekend

| Tineke Grootenboer

Je hebt het vast wel ergens gehoord of gelezen: afgelopen weekend was het Nationaal Theaterweekend. “Alle voorstellingen voor een tientje!” Misschien heb je wel een voorstelling bezocht, een rondleiding door een theater gekregen of meegedaan met één van de vele workshops. En misschien ben jij ook wel één van de mensen die zich afvraagt waarom de Vrijhof niet meedeed met het Nationaal Theaterweekend.

Waarom niet?

Wat meespeelt is onze doelgroep: studenten. Want hoewel echt iedereen van harte welkom is in de Vrijhof, het pand staat er toch vooral voor studenten en die zijn in het weekend vaak elders dan op de Campus. Bovendien is het tentamentijd en als studenten dan naar de Vrijhof komen is het om in de bieb te studeren.

Maar vooral: voor de voorstellingen in de Vrijhof betaal je nooit meer dan een tientje! Dat is in de grotere theaters bijzonder, maar niet bij ons op de Campus. Dus als die tentamens straks achter de rug zijn, kies dan eens een voor een voorstelling in de Vrijhof.

Moeite met kiezen?

In de agenda vind je geen ‘grote namen’, maar wist je dat veel bekende cabaretiers, zoals bijvoorbeeld Jochem Myjer en Javier Guzman, in hun begintijd ook in de Vrijhof stonden? Net als muzikanten die je nu bij DWDD ziet. Her Majesty bijvoorbeeld, of Joep Beving, die trouwens ook nog voorzitter van Cultuurkoepel Apollo is geweest.

Wie dan wel naar de Vrijhof komen? De ‘grote namen’ van later! Ik zal er een paar uitlichten.

Oerol-hit

Misschien nog niet bij iedereen op de vaste wal bekend, maar zeer zeker wel bij de bezoekers van het Terschellings Theaterfestival Oerol zijn: George & Eran. Hun voorstelling George & Eran lossen Wereldvrede op! – De Finale is het slotstuk van een trilogie, maar geen zorgen: alle delen zijn los te zien. Een voorstelling met een lach, een traan en live muziek. En voor wie wil is er een nagesprek met de makers.

Hét talent van de toekomst

Jaren geleden stond Claudia de Breij in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF), net als Pieter Derks. Dit jaar staan Marjolein Fokkema, Merel Denie en Selma Visscher in de halve finale van de strijd om de AKF Sonneveldprijs 2018. In de Vrijhof spelen deze drie dames op één avond hun voorstellingen. Drie voor de prijs van één dus én… wie weet zie jij alvast de winnaar!

Gewoon gaan!

Gewoon halen, gewoon gaan, want gewoon gaaf!”, dat schreef één van de Vrijhof Cultuurambassadeurs na het zien van een stukje uit de voorstelling van performance collectief Urland. Wat Urland doet is bijna niet te beschrijven, dat moet je gewoon meemaken. Jonge makers, techno, deathmetal, wereldliteratuur, lasers, schuimmachines en meer. Gewoon gaan dus.

En mocht je een keer een rondleiding willen: laat me dat dan even weten, dan maken we een afspraak!
Alle contactgegevens vind je hier.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.