Toch maar stemmen

| Larissa Nijholt

‘Let op: Deze envelop bevat uw stempas voor de verkiezingen. Bewaar deze zorgvuldig!’ stond afgelopen week op een envelop die ik op mijn deurmat aantrof. Oh ja, ik heb inderdaad ook wel iets gehoord over de Gemeenteraadsverkiezingen…

Photo by: Flickr.com | Patrick Giese

Eigenlijk verdiep ik me totaal niet in de politiek en laat ik de meeste verkiezingen aan me voorbij gaan, op die van de Tweede Kamer na. Mijn eerste gedachte toen ik de stempas ontving was dan ook dat ik toch niet ging stemmen, want ik wist er niks vanaf.

Maar ik bedacht me! Waarom zou ik eigenlijk niet gaan stemmen? Er zijn plaatsen in de wereld waar de bevolking geen stemrecht heeft. Er zijn zelfs plaatsen waar alleen mannen stemrecht hebben. Zou het dan niet erg zonde zijn om mijn stempas gewoon in de prullenbak te gooien? Gewoon omdat ik me er domweg niet in heb verdiept?

Daarom heb ik in mijn kostbare vrije tijd toch even een kijkje genomen op internet over de gemeenteraadsverkiezingen van Enschede. Het kostte me wat meer moeite dan ik dacht, maar na wat suffe standaard informatie over stemgerechtigden, waarborgsommen en ondersteuningsverklaringen te hebben gelezen, vind ik een lijst met partijen waarop je kunt stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Stiekem wil ik gewoon een overzicht hebben van standpunten per partij zodat ik kan bepalen waar ik graag op wil stemmen. De Stemwijzer lijkt me hier een perfecte oplossing voor, maar helaas, deze is niet beschikbaar voor gemeente Enschede. Nu moet ik toch zelf op zoek naar de verschillende standpunten.

Gelukkig vind ik deze via lokale websites van de verschillende partijen. Ik had verwacht standpunten tegen te komen die totaal niet voor mij van belang zijn, maar ik kom toch onderwerpen tegen die ook voor mij interessant zijn. Zo lees ik verschillende standpunten over de luchthaven, openbaar vervoer en sport.

Ondanks dat het me een tijd kost voordat ik weet met welke partij ik de meeste overeenstemmingen heb, ben ik toch blij dat ik hier even de moeite voor heb genomen. Ik vind dat je trots moet zijn op het feit dat je stemrecht hebt en hier dan ook gebruik van moet maken! Daarom breng ik woensdag 19 maart mijn stem uit en hoop ik natuurlijk meer studenten tegen te komen die zich hebben verdiept in de Gemeenteraadsverkiezingen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.