Groningen is back!

| Maaike Platvoet

Een onder water gelopen sintelbaan, verkleumde batavierenmedewerkers en door en door natte hardlopers. De 42e Batavierenrace gaat absoluut als één van de natste de boeken in. Maar ook als dé race waarin Groningen keihard terug sloeg.

‘Groningen is back!’, juichen ploegleiders Tim Stoffelsma en Frank Aanstoot als hun slotloper als eerste van de heren over de finish komt. En hoe. Jarenlang was het universiteitsteam van Groningen onverslaanbaar. Ze wonnen in 2007, 2008 en 2009. En in 2011 opnieuw. Tot ze twee jaar geleden, wegens miscommunicatie met de organisatie, niet mee konden doen aan de prestigieuze competitie van de batavierenrace. ‘Vorig jaar hebben we daarom een nieuwe start gemaakt, met een compleet nieuw team. We eindigden als vierde, maar wisten al wel dat er meer in zat en dat een podiumplek dit jaar tot de mogelijkheid behoorde.’, vertelt Stoffelsma.

Kracht

De kracht van het team zat ‘m in de kwaliteit van álle lopers, zeggen ze. ‘Geen grote onderlinge verschillen. Iedereen was in staat om redelijk constant te lopen.’ Dat de Groningers het RU/HAN Batavierenrace team voor konden blijven had er vooral mee te maken dat de Nijmeegse dames minder hard liepen. Uiteindelijk zat er - volgens de officieuze uitslag – 9 minuten tussen nummer 1 (10.36.19) en nummer 2 (10.45.35).

Een derde plek ging naar het TU/e-Fontys Team uit Eindhoven, met als officieuze eindtijd 10.45.35. Het UT/Saxionteam eindigde als zesde met 11.13.32. Het team kampte gedurende de race met veel pech, maar liep vooral achterstand op toen ze de ‘verkeerde kant werden opgestuurd’. Ploegleider Nick Assink zei nog bezwaar te willen aantekenen. Of dat echter tot veel verschuivingen in het eindklassement zal leiden, is nog maar de vraag.

Aeolus

In het algemeen klassement won Aeolus voor de vijfde keer op rij. Al op de Oude Markt, nog voor de finish, liet loper Bianca Damme al weten dat ‘winnen nooit verveelt’. En dat winnen deden ze ruimschoots van nummer 2 S.N.O.T de Bierstube uit Rotterdam en de nummer 3 team Peter! van de faculteit Bewegingswetenschappen van de VU.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.