Broodje Cultuur stopt

| Maaike Platvoet

Broodje Cultuur stopt per 14 april met de lunchvoorstellingen op de maandagmiddag. Daarmee komt een einde aan een meer dan 45 jaar oude traditie op de UT.

Photo by: Arjan Reef

‘Het is een opeenstapeling van gebeurtenissen die er toe hebben geleid dat onlangs is besloten om te stoppen met Broodje Cultuur. Een terugloop in het aantal bezoekers, bezuinigen op publiciteit en studiedruk van studenten en onze cultuurambassadeurs’, somt cultuurmedewerker Tineke Grootenboer op. Daarnaast was ze zelf een tijd uit de running wegens ziekte. Ze vindt het zelf uiteraard ‘ontzettend jammer’. Tot en met 14 april staan er nog voorstellingen geprogrammeerd. Daarna zal er op 22 september een eenmalige en allerlaatste Broodje Cultuur zijn, waarna ook de allerlaatste jaarlijkse publieksprijs uitgereikt wordt.

Campus als podium

Dat Broodje Cultuur stopt betekent niet dat er geen voorstellingen meer zijn op de campus, zegt Grootenboer. ‘Wij gaan door met voorstellingen in de avonduren. Die worden dan vroeg geprogrammeerd, om 19.30 uur zodat dit goed aansluit bij colleges.’ Ook zijn er plannen om meer theater op locatie te brengen – onder de noemer ‘de campus als podium’ - of om overdag een korte sneak preview te brengen van de voorstelling die die avond gaat plaatsvinden. ‘Het kan dus zijn dat je straks uit de collegezaal wandelt en opeens op het O&O-plein zomaar in een toneelstuk belandt.’

Voorproeven

Grootenboer wil in ieder geval ‘een brede basis van genres’ boeken. ‘En dit wil ik samen met de cultuurverenigingen doen. Wij gaan dus meer op verzoek programmeren.’ Ze hoopt dan ook weer meer studenten aan te trekken die als cultuurambassadeurs aan de slag kunnen. ‘Deze studenten kunnen alvast voor mij voorproeven en laten weten wat ze mooi of leuk vinden om als voorstelling op de UT te boeken.’

Op maandag 22 september wordt ’s avonds de laatste Broodje Cultuur Publieksprijs uitgereikt. Later die week treden op de donderdag en vrijdag de halvefinalisten op van het Groninger Studenten Cabaretfestival. Later in het seizoen staan nog optredens van cabaretiers van Cameretten en het Amsterdams Kleinkunst Festival gepland.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.