UT wil eigen energiecentrale bouwen

| Redactie

De UT wil op de campus een energiecentrale bouwen waarmee 1,8 megawatt groene elektriciteit en 4 megawatt warmte voor intern gebruik kan worden opgewekt. Deze warmte-krachtcentrale wordt gestookt met pyrolyseolie, olie uit biomassa zoals houtsnippers. De gemeente Enschede heeft al een omgevingsvergunning voor het project afgegeven, maar of het doorgaat hangt af van de toekenning van subsidie. Alleen dan is de duurzame energieopwekking financieel haalbaar.

Deze zogenaamde SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) is in 2012 aangevraagd bij Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, maar afgewezen omdat deze pot snel leeg was. Dit jaar vraagt de UT zeer waarschijnlijk opnieuw subsidie aan. Het gaat om een totaalbedrag van 25 miljoen euro voor twaalf jaar: 2 miljoen euro per jaar. De subsidie is nodig om het project rendabel te maken. Een centrale stoken met pyrolyseolie is namelijk niet alleen duurzamer, het is ook een stuk duurder dan met aardgas.

Een artist impression van de energiecentrale die de UT wil bouwen naast het hogedruklab. Beeld: architecten van Mourik.

Pyrolyseolie wordt verkregen door biomassa zoals houtsnippers in afwezigheid van zuurstof te verhitten. Deze duurzame brandstof is een UT-vinding van hoogleraar Wim van Swaaij. De olie voor de energiecentrale op de campus zal worden geproduceerd door BTG, een spin-off van de UT.

Als de centrale er staat zou die goed moeten zijn voor 1,8 megawatt elektriciteit en 4 megawatt warmte. Die 1,8 megawatt is ongeveer de helft van het benodigde vermogen om de hele UT van elektriciteit te voorzien. De warmte-krachtcentrale is gepland naast het huidige hogedruklab. Daar ligt onder de grond een knooppunt van infrastructuur: de hoofdgasleiding, het stroominkoopstation en de stadsverwarming.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.