U-raad stemt in met Route14+

| Redactie

Het college van bestuur kan verder met Route14+. Na een drieënhalf uur durende discussie stemde de universiteitsraad woensdagmiddag in met het overgrote deel van de collegeplannen. Alleen het besluit over de uitgangspunten van het nieuwe onderwijsmodel wordt aangehouden. De raad heeft nog grote bezwaren en buigt zich opnieuw over instemming als rector Ed Brinksma met de nota Bacheloronderwijs komt.

De instemming van de universiteitsraad betekent dat het college van bestuur verder kan met de uitwerking van de plannen voor onder andere de hervormingen van het onderzoek en een reorganisatie van de leerstoelen. In het najaar verschijnt een reorganisatieplan. Al vroeg in de vergadering beloofde collegevoorzitter Anne Flierman dat er daarbij 'hooguit tien gedwongen ontslagen' zullen vallen en het college zich tot het uiterste zal inzetten om ook die te voorkomen.

Over de uitgangspunten voor een onderwijsmodel met nieuwe bachelors konden raad en college het nog niet eens worden. De U-raad wil onder andere dat het onderwijsmodel niet generiek wordt opgelegd aan alle opleidingen, terwijl het college juist denkt dat dit de kracht van het model is. Om het proces niet teveel te frustreren werd in overeenstemming besloten het instemmingsverzoek op dit punt aan te houden tot er de nota Bacheloronderwijs ligt met uitgewerkte plannen.

Geen vrijbrief

Dit betekent absoluut geen vrijbrief voor het college om gewoon door te gaan op de ingeslagen weg, benadrukten de raadsleden. Rector Ed Brinksma zal in die nota en in zijn handelen de komende maanden rekening moeten houden met de bezwaren en overwegingen van de universiteitsraad. 

Verder had de raad felle kritiek op de in haar ogen ontbrekende financiële onderbouwing van de plannen. Het college beloofde met een financiële nota te komen, waarmee het de zorgen van de raad weg denkt te nemen.

Het besluit met de meeste punten van Route14+ in te stemmen werd genomen na een discussie van zo’n drieënhalf uur. Alle fracties konden zich hierin vinden; niemand had behoefte aan een hoofdelijke stemming.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.