ICT-gedragscode voor studenten

| Redactie

Nadat twee jaar geleden al een ICT-gedragscode is vastgesteld voor medewerkers, ligt er nu ook een voor studenten. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen wat de student op het UT-netwerk doet vanuit de bibliotheek of een lab en wat hij doet vanuit zijn kamer op de campus.

De universiteitsraad stemde woensdag in met deze gedragscode voor studenten. Volgens het college van bestuur is die niet bedoeld om studenten aan banden te leggen. Wel acht Kees van Ast het noodzakelijk dat als studenten gebruik maken van het universitaire netwerk er een aantal regels gelden. Die zijn overigens gebaseerd op landelijke wetgeving.

De gedragscode maakt onderscheid tussen gebruik van het netwerk in de onderwijs- en onderzoeksgebouwen en computergebruik in een privésituatie, namelijk in de campuswoningen. Kortweg betekent dit dat porno kijken in de bibliotheek niet is toegestaan, maar dat het vanuit een studentenhuis wel mag.

Niet iedereen kon leven met de gedragscode zoals die werd aangenomen. Beer Sijpesteijn van de Ureka-fractie: ‘Ik twijfel aan nut en noodzaak van gedragscode. In de code wordt te veel gereguleerd. Internet en de universiteit zijn juist twee plekken waar je moet kunnen doen en laten wat je wilt. De wet stelt daarbij uiterste grenzen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.