Winnaars 'Spinoza' samen in onderzoek

| Redactie

De drie winnaars van de Spinozapremie, onder wie UT-hoogleraar Albert van den Berg, gaan samen onderzoek doen naar migraine. Dat maakten ze gisteren bekend toen ze in Den Haag uit handen van minister Plasterk de belangrijkste nationale wetenschapsprijs kregen. Het is voor het eerst in de vijftienjarige geschiedenis van de Spinozapremie dat de winnaars een gezamenlijk onderzoek opzetten.

Neuroloog Michel Ferrari uit Leiden, aquatisch ecoloog Marten Scheffer uit Wageningen en UT-prof Albert van den Berg zinspeelden in juni bij de bekendmaking van de Spinozapremies al op een samenwerking. Gisteren kwamen ze daar in de Nieuwe Kerk in Den Haag op terug. Alle drie de wetenschappers `leveren' de komende vier jaar één onderzoeker die aan het vraagstuk migraine gaat werken. Ze willen vooral weten hoe een migraineaanval ontstaat. De kosten voor het project bedragen zo'n miljoen euro.

Ferrari, deskundige op het gebied van migraine, zal de leiding nemen in het onderzoek. Zijn droom is het vinden van een medicijn. Scheffer en ook Van den Berg hebben een meer `dienende functie'. De lab-on-a-chiphoogleraar zou een methode kunnen ontwikkelen om de stof glutamaat in het hersenvocht te meten. Het vermoeden bestaat dat die stof iets met migraine te maken heeft. Scheffer levert een bijdrage met zijn wiskundige modellen van kantelpunten waarvan hij hoopt dat ze zijn toe te passen op de hersenen van migrainepatiënten.

De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse wetenschappelijk onderscheiding en wordt ook wel de `Nederlandse Nobelprijs' genoemd. Volgens Albert van den Berg is de toekenning `het beste wat hem de afgelopen vijfhonderd jaar op werkgebied is overkomen'. `Tot een half jaar geleden waren Spinozawinnaars voor mij een soort halfgoden. Nu ben ik zelf een grote naam', aldus de hoogleraar.

De prijs bestaat uit een beeldje en een geldbedrag van 2,5 miljoen euro. Van den Berg gebruikt een deel van het geld om in 2010 vier maanden op sabbatical te gaan naar Harvard University. Verder zet hij het onderzoek voort naar de nanopil die in een vroeg stadium darmkanker kan opsporen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.