Donder en bliksem in de Uraad

| Redactie

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Drie keer werd er geschorst, éénmaal werd een motie van treurnis ingediend én aangenomen. Het was, op zijn zachtst gezegd, een bijzondere vergadering van de universiteitsraad en het college van bestuur deze woensdagmorgen in de Horsttoren.  Ondertussen donderde en bliksemde het ook nog eens flink. Letterlijk en figuurlijk.

De agenda van deze allerlaatste vergadering van dit collegejaar zat propvol. Met als belangrijkste punten: de discussie rondom governance UT, het promovendibeleid en de concept nota kaderstelling. Rondom de governance-discussie werd al snel duidelijk dat de angel ‘m zit in de wijze waarop het CvB met de facultaire herindeling om zou gaan. De Uraad, en vooral studentenpartij UReka, is van mening dat het college de Uraad niet ‘formeel heeft geïnformeerd over deze informele discussie’. Kortom, de fusie tussen de faculteiten Management & Bestuur en Gedragswetenschappen zou nu al veel te veel als voldongen feit gepresenteerd worden. Ook GW-decaan Karen van Oudenhoven zou hierover al uitspraken hebben gedaan. UReka diende daarom een motie van treurnis in. Met deze motie maakt de partij een statement, maar verder zijn er geen consequenties aan verbonden. De motie werd aangenomen.

Brinksma zei zich absoluut niet te herkennen in de ‘beschuldiging’ die uitmondde in de motie. ‘De fusie tussen de faculteiten is een discussie die al lange tijd speelt.’ Ook zei hij dat er geen misverstanden zijn over de koers die het CvB wil varen, en dat is die van een fusie tussen de gammafaculteiten. ‘Toch is er van een voldongen feit nog geen sprake. In eerste instantie werken we nu naar een ‘light fusie’, waarbij het bestuur van de faculteiten geïntegreerd wordt.’

Wat betreft de kadernota was er een hoop gesteggel rondom de bekostigingssystematiek voor het onderwijs.  De geleidelijk invoering van het op TOM gebaseerde onderwijs in de begroting zou volgens de Uraad ook grote gevolgen hebben voor het huidige onderwijs. De Uraad wil daarom betere zicht op verdeling van de gelden binnen de faculteiten. Kees van Ast, de financiele man in het CvB, beloofde daar rond 9 juli mee te komen. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.