Het is al jaren een traditie: damesdispuut In Aditi en herendispuut In den natte verenen hun krachten om als samengesteld team mee te lopen met de Batavierenrace. Door een tekort aan organisatoren leek het dit jaar in eerste instantie niet door te gaan. Daarom besloot het combidispuut al snel dat ze dan maar een eigen alternatieve Bata zouden lopen. Toen duidelijk werd dat de ‘echte’ Batavierenrace in afgeslankte vorm toch doorging, waren alle voorbereidingen al rond.
Urk
‘In feite is het in alles gewoon een Batavierenrace, maar dan vanuit Urk,’ verklappen Audrey van Doremalen en Floris-Luc Witjes als vertegenwoordigers van het team de startlocatie, die vooralsnog geheim was. Een heel duidelijke reden voor die plek is er niet. ‘Nee, niemand van ons heeft iets speciaals met de plaats, maar we zochten een locatie die tot de verbeelding spreekt en op ongeveer dezelfde afstand van Enschede ligt als Nijmegen. Van de zee naar Enschede,’ aldus Witjes.
Kansen voor kinderen
Om ‘niet voor niets’ te lopen besloten ze iets terug te doen voor hun woonplaats en er een goed doel aan te koppelen. Al snel viel het oog op Stichting Leergeld Enschede, een initiatief dat ouders die moeilijk rondkomen bijstaat in de kosten voor schoolspullen, fietsen en zwem- of muzieklessen. ‘Wij hebben het geluk dat we kunnen studeren, maar in Enschede is dat niet zo vanzelfsprekend,’ legt Witjes uit. ‘Daarom wilden we iets doen zodat kinderen hier ook een kans krijgen.’
Van Doremalen is zelf licht verbaasd over de hoogte van de donaties: ‘Het eerste doel van vijfhonderd euro was zo gehaald, toen hebben we het verhoogd naar 1250 euro. En ook dat is al in zicht.’
145 kilometer in vijftien uur
Met elkaar hopen de dames en heren de 145,2 kilometer in vijftien uur af te leggen. Van Doremalen neemt een afstand van 9,9 kilometer voor haar rekening die ze in 55 minuten wil afleggen, Witjes gaat voor 10,8 kilometer in 36 minuten. In totaal lopen er 18 studenten mee, die allemaal tussen de vijf en tien kilometer van de afstand afleggen.
Het eigen initiatief betekent ook dat ze niet op de voorzorgsmaatregelen van de grotere organisatie kunnen rekenen. Voor de veiligheid dragen de lopers veiligheidshesjes en hoofdlichten. Om lopers te wisselen rijdt er een bus mee. Een deel van het team gaat met de trein naar Heino, halverwege de route.
Glorie
Een groot publiek dat op de Grote Markt staat te juichen bij binnenkomst verwachten ze niet. ‘Onze eigen leden, familie en oud-leden weten ervan. We maken er gewoon voor onszelf een feestje van, met een hapje en een drankje,’ zegt Witjes. Voor AditixIndennatte dus niet de glorie van een echte Bata dit jaar. ‘Maar wel een mooi bedrag voor de kinderen van Enschede.’
Het team deelt hun wedervaren via Instagram op het account @aditiexindennatte. Ook kan er nog gedoneerd worden via de gofundme-pagina van het team.