Ministerspost voor UT-alumnus Eddy van Hijum

| Redactie

UT-alumnus Eddy van Hijum neemt binnenkort als minister plaats in het nieuwe kabinet-Schoof, dat melden diverse media. Van Hijum wordt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij naam wordt ook genoemd als vicepremier namens NSC.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk
Eddy van Hijum op archiefbeeld.

Van Hijum studeerde en promoveerde tussen 1990 en 2001 aan de UT. Hij is geen onbekende in Den Haag, want tussen 2003 en 2014 was hij al Kamerlid namens het CDA. Afgelopen jaar stapte hij over naar NSC, de nieuwe partij van Enschedeër Pieter Omtzigt. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in november stuntte NSC: de partij pakte gelijk twintig zetels.

Deze week bereikten PVV, VVD, NSC en BBB een akkoord over een nieuw kabinet, dat onder leiding komt te staan van minister-president Dick Schoof. Officieel is nog niet naar buiten gebracht wie als ministers en staatssecretarissen naast koning Willem-Alexander mogen verschijnen op de paleistrappen voor de traditionele bordesfoto, maar veel namen lekten dinsdag al uit, waaronder die van Van Hijum.

De VVD mag een staatssecretaris voor Integratie – een post die onder Sociale Zaken valt – leveren, maar het is nog niet bekend wie dat wordt. Het is ook nog niet bekend wie de nieuwe minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wordt, maar duidelijk is wel dat diegene een partijgenoot van Van Hijum is.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.