Verplichte privacy- en securitytraining voor alle UT-medewerkers

| Stan Waning

Alle UT-medewerkers dienen binnenkort een verplichte ‘privacy- en security awarenesstraining’ te volgen. Dat maakt het college van bestuur maandag via een mail bekend aan leidinggevenden. De training neemt 2,5 uur in beslag en voltooiing is verplicht.

De afgelopen drie jaar bood de UT verschillende trainingsmodules aan, om UT-medewerkers te wijzen op privacy- en securitygevaren, maar ook om een veilige digitale werkomgeving te creëren. De UT – die een voortrekkersrol wil spelen in de continue digitalisatie van de wereld – zag de animo voor de trainingen flink dalen. Deelname aan training liep van vijftig procent terug naar slechts twee procent en maar een tiende van de nieuwe medewerkers volgde een training.

Om het handelen van medewerkers te testen, verzond de UT ook ruim 24.000 phisingmails. Slechts acht procent maakte melding van de mail, 85 procent ‘interacteerde niet’. Op basis van die resultaten stelt het college van bestuur nu een training verplicht en wijst op de sleutelrol die is weggelegd voor leidinggevenden.

Medewerkers worden vanaf 25 maart op de hoogte gesteld van de training, waarin vijf thema’s centraal staan. Afronding dient binnen drie maanden te volgen. De training neemt zo’n 2,5 uur in beslag en medewerkers kunnen de cursus volgen op een moment naar eigen voorkeur. Voor nieuwe medewerkers gelden dezelfde voorwaarden, zij moeten alleen binnen een maand voltooiing behalen. Als een medewerker de cursus afrondt, krijgt diegene een vermelding in AFAS.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.