Natuurijsprimeur naar Winterswijk, met dank aan UT-techniek

| Stan Waning

De eerste marathon op natuurijs dit seizoen wordt vanavond verreden in Winterswijk. Dat is grotendeels te danken aan speciale techniek met isolerend schuimbeton, bedacht door de UT-vakgroep Thermal Engineering.

Illustratief beeld.

Door klimaatverandering kan er steeds minder geschaatst worden op natuurijs, ook in Nederland. Onder leiding van hoogleraar Gerrit Brem bedacht de UT-vakgroep Thermal Engineering daar enkele jaren geleden wat op:een systeem van schuimbeton onder het ijs. Dat systeem voorkomt dat grondwarmte de ijsvorming om te kunnen schaatsen tegenhoudt. ‘Op de bovenlaag komt asfalt en zodra het gaat vriezen, rijden onbemande karretjes met een sproeiarm urenlang langs de baan om laagjes water te sproeien’, legde Ben Bengevoord van de Winterswijkse IJs Vereniging (W.IJ.V) eerder al uit aan De Gelderlander.

Landelijke primeur

De vakgroep plaatste het ontwerp in 2021 op de schaatsbaan van Winterswijk en optimaliseerde het systeem zo dat één nacht met (lichte) vorst al genoeg is voor ‘schaatsklaar’ ijs. De techniek zorgt er nu – drie jaar later – voor dat Winterswijk met de landelijke primeur aan de haal gaat. Dat lukte de plaats nog nooit eerder. Om een marathon te kunnen organiseren moet het ijs zeker drie centimeter dik zijn. Het Twentse Haaksbergen maakte ook aanspraak op de primeur, maar schaatsbond KNSB gunde Winterswijk de eer.

Op beelden van Omroep Gelderland is te zien hoe het systeem in Winterswijk werkt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.