Drie UT-alumni op kandidatenlijst Pieter Omtzigt

| Stan Waning

UT-alumni Eddy van Hijum, Ilse Saris en Olger van Dijk staan op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van NSC, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Dat maakte de Enschedese politicus dinsdagavond bekend.

Photo by: pieteromtzigt.nl

Van Hijum studeerde en promoveerde tussen 1990 en 2001 aan de UT. Hij is geen onbekende in Den Haag, want tussen 2003 en 2014 was hij al Kamerlid namens het CDA. Afgaande op de peilingen – NSC krijgt daarin rond de 25 zetels toebedeeld – lijkt een terugkeer in de Tweede Kamer een zekerheidje voor Van Hijum. Hij staat op de zesde plaats.

Wie volgens diezelfde peilingen ook kans maakt op een zetel namens NSC is nummer negentien: Olger van Dijk. Hij studeerde tussen 1997 en 2003 aan de UT. Van Dijk, die ook een achtergrond bij het CDA heeft, is directeur ruimtelijke ontwikkeling bij Binnenlandse Zaken. Tussen 2013 en 2017 was hij persoonlijk adviseur van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Voor Ilse Saris breken spannende tijden aan, want zij staat als nummer 23 op de lijst van NSC. Saris studeerde tussen 1995 en 2001 in Twente. De directeur van stichting Avedan was jarenlang wethouder namens het CDA in de gemeente Winterswijk. Daar maakte ze zich sterk voor de zorgsector. Alle drie kandidaten studeerden bestuurskunde aan de UT, Van Dijk ook civiele techniek.

Naast de drie NSC-politici lijken nog drie UT-alumni een grote kans te maken op een zetel na de verkiezingen, al werd dat drietal bij de vorige verkiezingen ook al verkozen. Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) studeerde tussen 1998 en 2002 Industrial Engineering and Management en staat vierde op de kandidatenlijst. Melkveehouder Eline Vedder – nummer 2 van het CDA – studeerde Mechanical Engineering tussen 1997 en 2005. Chris Stoffer – lijsttrekker namens de SGP – studeerde Civil Engineering tussen 1993 en 1997.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.