Maatschappelijke wo-studie populairst onder internationals

De meeste internationale studenten kiezen een universitaire bachelor in de sector gedrag en maatschappij. Al ze voor het hbo kiezen zijn vooral de kunststudies erg in trek.

Photo by: Rikkert Harink

Uit eerder verschenen cijfers bleek dat vorig studiejaar ruim 122 duizend internationale studenten een hbo-opleiding of universitaire studie in Nederland deden. Dat is 15 procent van alle studenten, zo’n achtduizend inschrijvingen meer dan het jaar ervoor. De groei is daarmee gehalveerd. Statistiekbureau CBS is nagegaan voor welke studies ze hierheen komen.

Universitaire bachelors

Meer dan twee derde van hen deed een studie aan een universiteit. Meestal gaat het dan om een bachelor (43 procent). Het statistiekbureau onderscheidt enkele studierichtingen. Het populairst was de sector die bij het CBS ‘journalistiek, gedrag en maatschappij’ heet. De richtingen ‘recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening’ deden het ook goed.

Internationals kozen veel minder vaak dan hun Nederlandse studiegenoten voor de sector ‘onderwijs of gezondheidzorg en welzijn’. Veel internationale masterstudenten volgden een studie in de richting van ‘techniek, industrie en bouwkunde’.

Kunststudies

Internationale hbo-studenten deden vergeleken met Nederlandse studenten veel vaker een studie in de richting ‘vormgeving, kunst, talen en geschiedenis’. Onderwijs en ‘gezondheidszorg en welzijn’ scoorden relatief slecht. Een populaire studierichting bij zowel internationale als Nederlandse bachelorstudenten was ‘recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening’.

Meer regie

De politiek moedigt de komst van internationale studenten niet langer aan. Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil de toestroom van internationale studenten in banen leiden. Hij stuurt aan op meer centrale regie en ziet graag dat buitenlandse studenten een beetje Nederlands leren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.