‘Uit de hand gelopen interesse’ leidt tot publicatie voor UT-studente

| Stan Waning

Uit ‘coronaverveling’ vroeg UT-student Ellen Kiens (25) in 2020 aan docente Sissi de Beer of ze het vak Polymer Physics mocht volgen. Dat resulteerde afgelopen vrijdag in een publicatie in het toonaangevende tijdschrift Langmuir. Een prestatie waar weinig studenten over mee kunnen praten.

Ellen Kiens.

Vol trots zag Kiens haar naam vrijdag prijken in Langmuir, een toonaangevend Amerikaans tijdschrift op het gebied van interfaciale wetenschap en toepassingen. Als (gedeeld) eerste auteur stond haar naam onder de werktitel Vapor Swelling of Polymer Brushes Compared to Nongrafted Films. Een eindopdracht van een student die leidt tot een publicatie, Sissi de Beer zag zoiets nog nooit voorbijkomen. Ook Kiens hield nooit serieus rekening met een publicatie.

Polymeerborstels

De studente verveelde zich in de eerste lockdown. Ze kon weinig doen en de UT was zelfs gesloten. Ze vroeg De Beer daarom of ze het vak Polymer Physics mocht volgen, dat leek haar wel wat. ‘En de interesse voor dat vak is een beetje uit de hand gelopen’, concludeert ze met een lach. Samen met promovendus Guido Ritsema van Eck bedacht ze een simulatie om te testen of polymeerborstels meer of minder opzwellen dan polymeerfilms bij blootstelling aan dampen.

Literatuur toonde aan dat borstels meer opzwellen dan films, terwijl de theorie het tegenovergestelde juist voorspelde. ‘Maar uit onze simulatie bleek dat borstels inderdaad minder opzwellen dan films. Aangezien simulatie in de echte wereld altijd anders blijkt te werken, hebben Lars Veldscholte en Maria Brió Pérez een experiment opgezet en uitgevoerd en daarmee een belangrijke rol in de publicatie vervuld. We moesten alleen even geduld hebben.’

Cum laude

Kiens studeerde in maart 2022 cum laude af voor zowel Applied Physics als Chemical Science and Engineering. Daaruit vloeide een PhD-positie bij de vakgroep Inorganic Material Science voort, al heeft dat onderzoek weinig te maken met het onderzoek dat tot publicatie leidde. Kiens: ‘Ik vind het vooral mooi dat we binnen een relatief klein vak (vijf ECTS) zoiets konden bijdragen aan de wetenschap. Vaak gebeurt dat vooral in afstudeerscripties. Dat ik als student een rol mocht vervullen maakt het extra mooi. Hopelijk is het de start van meer publicaties met mijn naam.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.