Opening academisch jaar krijgt weer informeel tintje

| Stan Waning

Gesprekken in een podcastsetting, de onthulling van een nieuw kunstwerk, de uitreiking van onderwijsprijzen en voor de liefhebbers een ‘markt’ met de zes Shaping Expert Groups (SEG'’s). Het komt 5 september allemaal voorbij tijdens de opening van het academisch jaar in de Waaier.

Photo by: Fokke Eenhoorn
Een deel van het cortège in 2021.

‘Every Connection has a Story’, het thema van de opening van het academisch jaar (OAJ) klinkt veel UT’ers vast al bekend in de oren. ‘Het is het thema van het lustrumjaar, en werd ook bij de dies ingezet’, aldus projectleider Janneke van den Elshout.

Tijdens de dies kwam het thema terug in de vorm van een groot boek, waaruit verschillende verhalen over UT’ers werden verteld. De OAJ biedt een soortgelijk concept. ‘De gesprekken vinden plaats in een podcastsetting, waarbij Brahma Ramsodit de host is. Hij wordt muzikaal begeleid door Hendrik Jan Bökkers, de frontman van de dialectrockband Bökkers. Het thema diversiteit willen we graag terugzien op de OAJ en wij denken dat deze twee personen daar goede voorbeelden van zijn.’

Cortège

Het ontbreekt deze OAJ opnieuw aan een prominente spreker. ‘De organisatie houdt vast aan een informelere lijn om het collegejaar te openen. Al is het maar net wat je informeel vindt. Net als vorig jaar is er een cortège, maar de laatste jaren is er inderdaad geen spreker van buitenaf. Dat wil niet zeggen dat dat voor de komende jaren ook zal gelden. Het is maar net wat het CvB graag wil en wat we aan feedback terugkrijgen’, aldus Van den Elshout, die zegt dat het informele concept (een talkshowsetting met Eddy Zoey, red.) vorig jaar goed werd ontvangen.

Zoals gebruikelijk worden de Graduation Awards, de Education Awards en de TGS-award uitgereikt. Ter afsluiting zal in de foyer van de Waaier een nieuw kunstwerk onthuld worden. ‘Een permanent werk dat een initiatiefneemster maakte. Het gaat over diversiteit, maar dat moeten de bezoekers vooral zelf ontdekken.’

Tot op heden meldden zo’n vijfhonderd mensen zich aan voor de opening, waarvan honderd personen de show online volgen. Het officiële programma begint 15.00 uur. Vanaf 13.30 uur is er in de Waaier een ‘SEG-markt’, waar de zes Shaping Expert Groups (SEG's) vertellen hoe zij naar het nieuwe collegejaar kijken. Medewerkers en studenten zijn hiervoor uitgenodigd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.