‘Wokkelman’-windmolen geïnstalleerd aan de Achterhorst

| Redactie

Op het WOT-terrein aan de Achterhorst staat sinds kort een bijzonder staaltje hightech: een wokkelvormige windturbine. Het object – ook wel ‘De Wokkelman’ genoemd - wordt daar getest.

Het eerste prototype windmolen is van het bedrijf Nautilus Power. De wokkelvormige turbine is een doorontwikkeling van een eerdere innovatie die in Rotterdam werd ontwikkeld. De kleine windmolen kenmerkt zich door een hoge efficiëntie van rond de 40 procent, gebaseerd op eerdere windtunneltesten. Daarnaast is de molen geluidsarm, circulair en natuurvriendelijk. Met een doorsnee van 2,5 meter kan hij nominaal 3,5 kW genereren.

Elektronica

De ‘Wokkelman’ kent al een UT-historie. Nautilus liep bij het testen van prototypes aan tegen problemen met de elektronica. Na een verhuizing naar Hengelo, klopte het bedrijf aan bij de UT. Toenmalig student Sustainable Energy Technology Kay Beckers hielp tijdens zijn stage mee aan het elektronisch circuit van de molen. Vervolgens was het aan gastonderzoeker Willem van den Bogaard (van de EEMCS-vakgroep Power Electronics & EMC) om het prototype verder te ontwikkelen.

De bedoeling is dat de windmolen sowieso een halfjaar op het WOT-terrein blijft staan.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.