UT keurt nepmail over klimaatnoodtoestand af

| Jelle Posthuma

Een grote groep medewerkers en studenten ontving woensdagmorgen een mail waarin de UT per direct de ‘klimaatnoodtoestand’ uitroept. Het CvB waarschuwt dat het om een nepmail gaat. Het is nog onduidelijk van wie de mail afkomstig is.

De mail oogt precies als een officieel communicatiebericht van de UT, ondertekend door het college van bestuur. In de nepmail valt te lezen dat de universiteit per direct de ‘klimaatnoodtoestand’ uitroept. ‘Ieder besluit, contract, onderzoeksvoorstel of samenwerking moet worden gerechtvaardigd in de context van duurzaamheid’, aldus de opstellers van de mail.

Verder zou de UT in 2030 klimaatneutraal moeten zijn. Om dit alles te bereiken wordt een ‘klimaatberaad’ gehouden voor medewerkers en studenten. ‘Alle lessen op deze dag worden geannuleerd en aanwezigheid is verplicht.’ De opstellers geven aan het einde van het bericht toe dat het om een nepmail gaat. ‘Helaas, deze brief is niet van het UT-bestuur. Het is samengesteld om te illustreren wat er mogelijk is, en om studenten en personeel te activeren voor de klimaatcrisis.’

Reactie UT

Het echte CvB stuurde aan het eind van de middag als reactie een waarschuwingsmail aan alle medewerkers en studenten. ‘Als CvB onderschrijven we het belang van het nemen van duurzaamheidsmaatregelen, maar keuren we deze wijze van verspreiden van informatie aan medewerkers en studenten ten zeerste af’, aldus het universiteitsbestuur.

Volgens woordvoerder Laurens van der Velde ontvingen ‘enkele duizenden’ medewerkers en studenten de nepmail. Het is nog niet duidelijk van wie de mail afkomstig is. Volgens de woordvoerder zijn er geen aanwijzingen voor een hack. De verzonden email bevat ook geen cyberrisico's. De UT onderzoekt hoe de afzender er in is geslaagd om ‘onrechtmatig een grote hoeveelheid emailadressen van medewerkers en studenten te verzamelen’.  
 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.