Duitse wetenschap bevriest samenwerking met Rusland

Duitse wetenschapsorganisaties verklaren zich solidair met hun partners in Oekraïne en stoppen de samenwerking met Russische staatsinstellingen en bedrijven per direct. De Duitse regering had daartoe opgeroepen.

Gisteren riep het Duitse kabinet het hoger onderwijs en onderzoek op om de samenwerking met Russische universiteiten, wetenschapsorganisaties en hogescholen te staken, als vergelding voor de militaire inval in Oekraïne.

Het samenwerkingsverband van Duitse wetenschapsorganisaties, inclusief de universiteiten en hogescholen, ondersteunt die lijn volledig. Het adviseert zijn leden om de wetenschappelijke samenwerking met Russische staatsinstellingen en bedrijven per direct te bevriezen. Rusland mag niet meer profiteren van Duitse onderzoeksgelden.

De organisatie betreurt de grote gevolgen voor de wetenschap. Veel langlopende onderzoeksprojecten lijden schade door de oorlog. Daarom spreekt ze ook haar steun uit voor Russische wetenschappers die eveneens het slachtoffer zijn van de invasie in Oekraïne.

Let’s do science

Intussen ondertekenden Russische wetenschappers en wetenschapsjournalisten een open brief waarin fel geprotesteerd wordt tegen de inval in Oekraïne. 'Ons land, dat een belangrijke bijdrage leverde aan de overwinning op het nationaalsocialisme is nu zelf een nieuwe oorlog begonnen in Europa.' Ze eisen een onmiddellijk einde aan de militaire operaties: 'Let's do science, not war!'

Ze waarschuwen dat Rusland de paria van Europa dreigt te worden. 'Dat betekent dat wij als wetenschappers ons werk niet meer normaal kunnen doen, immers: wetenschappelijk onderzoek doen is ondenkbaar zonder de volledige samenwerking met collega’s in andere landen. Oorlog met Oekraïne leidt tot niets.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.