Apollo viert lustrum in Griekse stijl

| Karina Boekhoudt

Cultuurkoepel Apollo viert komend collegejaar haar zesde lustrum, door terug te gaan naar de Griekse oudheid. Het thema – dat vandaag werd onthuld – is ‘de Metamorphoses van Ovidius’. Hoogtepunt tijdens het lustrumjaar is de terugkeer van de Pythische Spelen op de campus, in de zomer van 2022.

Het idee achter het thema: alle cultuurverenigingen moesten door de crisis zelf een metamorfose ondergaan. ‘Daarnaast past lustrum in Griekse stijl bij een organisatie die haar naam ontleent aan de Griekse God van de cultuur’, aldus lustrumcommissie-voorzitter Emma Donkers.

De start van de lustrumactiviteiten is op 9 september, met gratis eten op het O&O-plein. Niet veel later volgt een Studium Generale-lezing van kunstenaar Rinus Roelofs, die kunst wiskundig benadert en vaak verwijst naar de Metamorphoses van dichter Ovidius in zijn lezingen.

Terugkeer Pythische Spelen

Het hoogtepunt moet in de week van 7 tot 10 juli 2022 plaatsvinden, als afsluiting van het lustrumjaar. Apollo wil namelijk de Pythische Spelen terugbrengen naar de campus, voor het laatst op de UT georganiseerd in 2000. In die week moeten tientallen cultuurworkshops en -wedstrijden plaatsvinden op de campus. ‘Alle soorten cultuur komen aan bod. Kunst, dans, muziek, maar ook voor verschillende soorten kaart- en bordspellen is er ruimte’, legt Donkers uit.

Vorige edities van de Pythische Spelen trokken bekende namen aan, zoals Toon Hermans en Herman Finkers. De commissie gaat ook komend jaar voor spektakel, al is er nog werk aan de winkel. ‘Alle locaties en dergelijke zijn geregeld, de plannen zijn goed uitgedacht. Nu kan de rest van de organisatie beginnen. Tegen die tijd kunnen we zeker een boel vrijwilligers gebruiken’, aldus Donkers.

Dansshow

Voordat het lustrumjaar officieel begint, presenteert Apollo hun jaarlijkse dansshow. Op 3 september zijn alle dansverenigingen van de UT te zien in een film gemaakt door Apollo, om ondanks de crisis toch hun jaarlijkse traditie van deze show voort te zetten.

Maandelijkse activiteiten

Naast de grote openings- en sluitingsfestiviteiten, houdt de cultuurkoepel elke maand een activiteit waarin één van de verhalen uit de Metamorphoses centraal staat. ‘Iedereen kan meedoen aan de activiteiten, ook als je geen lid bent van een cultuurvereniging. En je hoeft geen kennis van de verhalen te hebben’, zegt Donkers. ‘We gaan bijvoorbeeld lasergamen, waarbij we de strijd tussen de Titanen uit proberen te beelden. In een andere activiteit draait het om het vinden van een gouden appel, waarbij we verwijzen naar het verhaal over Hippomenes en de gouden appels van Aphrodite.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.