Leids historicus doet aangifte van dreigsticker

Geschiedkundige Nadia Bouras en de Universiteit Leiden zijn naar de politie gestapt. Bouras trof gisteravond op de deurpost van haar huis een intimiderende sticker aan van VizierOpLinks.

De Waag, Leiden.

‘Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van VizierOpLinks’, staat op de sticker. ‘Ik moest echt mijn best doen om niet in paniek te raken voor de kinderen’, zegt Bouras erover tegen de Volkskrant.

Ze krijgt steun van haar werkgever, de Universiteit Leiden. ‘Onacceptabele, criminele intimidatie’, twitterde rector Hester Bijl. ‘Wij beschermen en steunen onze wetenschappers en hun recht voor hun mening uit te komen. Politie maakt hier werk van.’

Aangifte

Bouras doet aangifte, de universiteit heeft een melding gedaan. D66 heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het kabinet gesteld. De huidige wetten zouden wetenschappers en opiniemakers te weinig mogelijkheden bieden om tegen bedreigingen op te treden én hun privégegevens zijn via de Kamer van Koophandel te makkelijk te vinden.

De historicus en opiniemaker krijgt veel steun. ‘Onacceptabel inderdaad’, zegt bijvoorbeeld voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU op Twitter. Hij verwijst naar nieuwe Zweedse wetgeving ‘voor bescherming van wetenschappers’.

‘Houd moed!’, twittert president Ineke Sluiter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ze noemt het een ‘schandalige en misselijke actie’ en roept iedereen op om het account van VizierOpLinks te rapporteren. ‘Intimidatie en bedreiging zijn onacceptabel. Wij staan pal voor onze mensen.’

Framen

Maar allerlei andere twitteraars zien het probleem niet of zijn ronduit blij met de bedreiging. Sommigen menen dat Bouras een dubbele standaard hanteert, omdat ze zich vrolijk zou hebben gemaakt over verf op de stoep van Thierry Baudet.

De makers van de stickers zien het probleem ook niet. Zij twitteren dat ‘links’ hen probeert te framen en te cancellen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.