UT-wetenschappers ‘gaan het maken’ in nieuw tv-programma

| Stan Waning

Vijf UT-wetenschappers verschijnen vanaf 1 maart in het nieuwe televisieprogramma ‘We gaan het maken’ van BNNVARA. Doel van het programma is om een oplossing te vinden die het leven verandert van mensen met een specifieke handicap.

Photo by: Jan-Pieter Stafleu

Edwin Dertien, universitair docent aan de faculteit EEMCS, was een van de wetenschappers die deelnam aan het programma, geproduceerd door IDTV. ‘En dat heeft me goed gedaan. Het is anders om op soms keiharde wijze geconfronteerd te worden met de praktijk. Het draait niet alleen om het verschil tussen theorie en praktijk, maar de voorbeelden waar je in het programma mee bezig gaat, moeten ook echt iets opleveren voor iemand. Bij een goed concept op de universiteit ben je meestal niet betrokken bij het hele traject.’

Geslaagd

Op NPO1 staan er vanaf 1 maart vier afleveringen gepland, waarvan veel opnames op de campus zijn gemaakt. De productie van het kwartet aan afleveringen kwam niet zo maar tot stand. Liefst twee jaar geleden ontstond het plan en de voorbereiding. ‘Dat maakt dit programma uniek. Zeker voor een televisieprogramma heeft de productie zoveel tijd genomen om tot iets moois te komen. Deadlines konden als het nodig was worden opgeschoven. Dat werkt fijn. De zoektocht naar geschikte casussen was niet eenvoudig, maar we zijn goed geslaagd’, aldus Dertien.

Edwin Dertien.

Eerlijk

De docent wil nog niet te veel prijs geven over de inhoud van het programma. ‘Maar de acht casussen die in het programma naar voren komen zijn uiteenlopend. Het programma geeft ook een eerlijk beeld. In één geval bijvoorbeeld was mijn idee aanvankelijk niet eens zo’n succes. Dat laten we ook gewoon zien. Over het algemeen kan ik wel over een succes spreken, zowel over de oplossingen die gewonden hebben als over het programma.’

Tijdens de eerste aflevering op 1 maart is er om 20.45 uur voor geïnteresseerden een watchparty. De vijf UT-wetenschappers zijn daarbij aanwezig, net als presentator Patrick Lodiers. Na de uitzending is er ook een Q&A-sessie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.