Onethisch gedrag kost hoogleraar ethiek de kop

Een Utrechtse hoogleraar moest dit najaar vertrekken na klachten over intimidatie en een onveilige werksfeer. Ook een klacht over seksuele intimidatie speelt een rol.

De man stond aan het hoofd van het Ethiek Instituut, schrijft de Utrechtse universitaire nieuwswebsite DUB. De universiteit heeft hem gevraagd ontslag te nemen omdat hij een relatie met een studente heeft verzwegen, die later ook nog eens zijn medewerker werd.

Volgens de vrouw was het helemaal geen relatie, omdat er geen sprake was van gelijkwaardigheid en wederzijde instemming. Zij diende een klacht in wegens seksuele intimidatie. Die is ongegrond verklaard, omdat het zijn woord tegen het hare was.

Maar er waren ook klachten van een andere medewerker, die op de hoogte was van de relatie en er niets over naar buiten mocht brengen. Er zou sprake zijn van een onveilige sfeer in het instituut.

Te intiem

De hoogleraar heeft spijt dat hij de relatie heeft verzwegen: ‘Ik begrijp heel goed dat het niet aan mijzelf is om te bepalen of zo’n relatie een probleem is of niet. Ik heb eraan gedacht om het te melden, maar ik vond het te intiem.’ De klachten verwerpt hij echter. Er was helemaal geen sprake van een onveilige sfeer, vindt hijzelf.

De klagers balen ook. Ze hebben moeite met de weergave van de klachten door de universiteit. Ook viel het niet mee om gehoor te krijgen voor hun klachten. ‘Ik hoopte dat mijn spreken tot een veiliger werk- en studieklimaat voor vrouwen zou leiden’, stelt de oud-studente. ‘Ik weet nu dat dat ijdele hoop was.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.