Kerstconcert op campuscarillon

| Marieke Enter

Ze hebben pas drie maanden les, maar volgens campusbeiaardiers Esther Schopman en Hylke Banning zijn ze er klaar voor. De zes UT’ers die afgelopen september zijn gestart met lessen, spelen op zondag 13 december mee tijdens een kerstconcert op het campuscarillon.

Lichtpuntje in donkere dagen: het carillon-kerstconcert (foto: Marieke Enter)

Tien jaar lang werden er geen nieuwe mensen opgeleid om het campuscarillon te leren bespelen. Een traditie dreigde te verdwijnen, maar dankzij het enthousiasme van Schopman en Banning, plus steun van het Universiteitsfonds en Vrijhof Cultuur, is daar dit najaar verandering in gekomen. Zes leerlingen – een mix van medewerkers, studenten en alumni – krijgen sinds september wekelijks de fijne kneepjes bijgebracht van Schopman en Banning, die daarmee in de voetsporen treden van hun eigen leermeesters.

Muzikale bagage

Volgens Schopman, die ook het Enschedese stadscarillon bespeelt, pakken de leerlingen het goed op. ‘De meesten hebben voldoende muzikale bagage om vrij vlot uit de voeten te kunnen op het carillon’, vertelt ze. Het destijds nog voorzichtig geopperde plan van een kerstconcertje kan dus doorgaan. Eerst op het campuscarillon (13 december) en een paar dagen later (16 december) zelfs op het grote stadscarillon.

Raad een lied (of niet)

Wat het repertoire wordt – Jingle Bells? Een stukje uit Bachs Weihnachtsoratorium? – laat Schopman bewust in het ongewisse. ‘Kom de 13e zelf maar luisteren’, lacht ze. Het concert vindt plaats tussen 14 en 15 uur. Voor wie niet naar de campus kan of wil komen op de 13e (het is een extra reisbeweging en de UT ontmoedigt die) heeft U-Today een alternatief: op onze Instagram-pagina vind je tussen nu en 13 december in totaal vijf filmpjes waarbij je mag raden wat er gespeeld wordt op het campuscarillon. Herken jij ze alle vijf?

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.