VU schrikt van slechte sfeer bij psychologie

De Vrije Universiteit stelt een onderzoek in naar de sfeer en omgangsvormen bij de afdeling psychologie. Aanleiding is een artikel van universiteitsblad Ad Valvas.

Bij de afdeling psychologie is sprake van intimidatie, misleiding en een sfeer van verdeel-en-heers, schrijft Ad Valvas in het artikel ‘Waarom er zoveel onderzoekers wegliepen bij psychologie’.

Een hoogleraar cognitieve psychologie zou geregeld schreeuwen tegen medewerkers of hen wekenlang negeren, blijkt uit de verhalen die huidige en vertrokken medewerkers aan het blad vertellen.

Omgangsvormena

Ook zouden er fouten zijn gemaakt met contracten en zijn er bij medewerkers verkeerde verwachtingen gewekt. Bij organisatiepsychologie zou zelfs sprake zijn van het afpakken van ideeën. Sommige medewerkers raakten overspannen of belandden in therapie door de omgangsvormen.

De universiteit stelt een onafhankelijk onderzoek in, staat in een reactie. ‘Ik ben geschrokken van de ervaringen die Ad Valvas met mij heeft gedeeld, mede doordat een deel van deze signalen mij niet eerder heeft bereikt’, stelt Maurits van Tulder, sinds juni decaan van de faculteit gedrags- en bewegingswetenschappen.

De drie betrokken hoogleraren lijken de klachten niet te herkennen. ‘Mijn indruk is dat bij alle drie de secties, zelfs in deze coronatijd, de werksfeer prima is’, stelt een van hen in een reactie op het artikel. ‘Er zijn geregeld lunchbijeenkomsten, pub-quizzen, en colloquia.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.