ICMS wil artrose de wereld uit

| Marieke Enter

De houding- en bewegingsdeskundigen van de Universiteit Twente, het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek, Roessingh Research & Development en Roessingh Revalidatie Centrum gaan onder de naam ICMS een langdurig samenwerkingsverband aan. De ambities zijn groot: ‘artrose de wereld uit’.

In Nederland hebben zo'n 1,5 miljoen mensen artrose; de kwaal komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen (Foto: Unsplash/Jorge Lopez)

De partners van het ICMS, dat staat voor Interdisciplinary Consortium for Clinical Movement Sciences & Technology, gaan de komende tien jaar gezamenlijk onderzoek doen en expertise en infrastructuur delen, met het oog op zowel kennisvermeerdering over ziekten van het bewegingsapparaat als op het afremmen en genezen van deze ziekteprocessen. Hun werkterrein strekt zich uit van (fundamenteel) onderzoek tot toepassingen in de zorg en doorrekening van de macro-gezondheidseconomische effecten.

Als Europees topcentrum voor wetenschappelijk onderzoek, bedrijvigheid en zorginnovatie heeft ICMS forse ambities. Het vandaag verschenen persbericht noemt onder andere dat het aantal dwarslaesiepatiënten dat volledig afhankelijk is van een rolstoel over tien jaar met tachtig procent moet zijn afgenomen. Verder wordt kwartiermaker Theo Mulder geciteerd dat ‘artrose binnen vijf jaar vroegtijdig opgespoord en behandeld kan worden met slimme sensoren, biomarkers en bewegingsanalyse. Daarnaast willen we dat over tien jaar motorische revalidatie in de thuissituatie met virtual reality en remote sensing gemeengoed is.’

ICMS is onderdeel van het TOPFIT-programma, met hoogleraar Nico Verdonschot, die zowel verbonden is aan de UT als aan de Radboud Universiteit, als lid van het dagelijks bestuur.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.